voorouder zijn

Jarig – Voorouderschap

Herinner je je nog, hoe je vroeger als kind naar je verjaardag toeleefde? De blijde verwachting over de cadeautjes, de opwinding over je feestje, het trakteren op school, jouw lekkerste maaltje krijgen en vooral de gloed van even in het middelpunt van de belangstelling staan. Kroon op je hoofd, je mooiste jurk of trui en lachen van oor tot oor. Heerlijk.

Het leven als een serie van drie DVD's

Eenmaal de 50 voorbij komt je verjaardag stilaan in een ander licht te staan. Het besef dringt door dat je een leef tijd hebt, sterfelijk bent. Je tijd van leven is beperkt. Dat is het diepste aanvaarden in je hele mens zijn, om de dood inclusief te maken aan je leven. Je leven in de grote lijn te zien, elke levensfase als een seizoen. De grote vraag is: hoe geef je betekenis aan (de tijd van) jouw leven?

Een paar jaar geleden zag ik net voor mijn verjaardag de film 'La Meglio Gioventu'. Een prachtig epos over de geschiedenis van 2 broers, Matteo en Nicola, en hun familie vanaf 1966. Na DVD 1 was het nog vroeg genoeg in de avond om ook DVD 2 te kijken. Zo herkenbaar hoe een mensen leven zich ontvouwt: vreugde en pijn, tragiek en troost, schoonheid en geweld. Aan het einde van DVD 2 was Nicola tegen de 50, en de kinderen jongvolwassenen. Precies waar ik zelf ook was.  

Geraakt ging ik naar bed, me verheugend op DVD3 die nog in het doosje zat. s’ Nachts hield het me als vraag bezig: Hoe ga ik waarde geven aan mijn volgende levensfase? Ik was benieuwd hoe mijn Italiaanse helden dat ervan af brachten. De volgende ochtend posteerde ik me voor de TV, voor DVD 3. Blijkt dat een ‘bonus’ DVD te zijn.

Ofwel: het verhaal was klaar. En haha, hoe ironisch. De Engelse en Franse vertaling van La Meglio Gioventù is: the best of youth, les meilleures années. Het beste van de jeugd, de mooiste jaren. 

Wat zijn de beste jaren?

Hoe ouder ik word, hoe zachtmoediger ik het zie. Het beste van je jeugd is je (kinderlijke) onbevangenheid, vurige kracht en natuurlijk je vleespak. Dat laatste geef ik meteen toe nu het behang gaat zakken. Ouder worden was lang ‘best wel een dingetje’. Ik verfde 25 jaar lang mijn haar, was laat-beugelaar, worstelde met mijn gewicht en liet profielfoto’s maken waarin ik mij in bochten wrong om er op zijn voordeligst op te staan. 

Een mengeling van ijdelheid, verzet en mezelf in het oude plaatje en harnas houden. Tot twee jaar geleden het roer omging, uit verlangen! Het loslaten van Pulsar, kinderen het huis uit en moeder in een verzorgingshuis. Mijn overgangsklachten verdwenen met voeding. Ik ging in de transformatie- kookpot. Inmiddels is de metamorfose compleet. Ook al ben ik 'een grijze duif' zoals mijn kapper zegt, ik zit 10x beter in mijn vel, dan toen ik jong was. 

Geef het eindige toe, loof het oneindige.
Liefde is een bron, verdwijn erin.
Elke druppel op zichzelf.
Een nieuw leven.

RUMI

Ofwel hoezo ‘de beste jaren’ zijn voorbij? Dat hangt af van de insteek die je kiest na DVD 2, en dat is ongeacht je leeftijd. De derde DVD kun je ook zien als de leeftijdsfase waarin je de top bereikt van jouw leerweg en doorleefd meesterschap. Een nieuwe storyline die in jouw innerlijke, geestelijke wereld begint. Het gaat nu over de vraag: hoe geef je jouw waarde door?

Goud in oud

Juist in 'de derde leeftijd', als de uiterlijke levensperikelen minder zijn, kun je innerlijk een grote slag maken. Een citaat uit 'Nog vele jaren' van Hans Korteweg over 53 luidt: Als de uiterlijke wereld aan kracht inboet, kan de innerlijke wereld vrijbreken. En zo is het. Ik verzet me niet tegen het ouder worden maar ben ook verre van uitgeblust. 

Spelend met de kleinzoon van mijn vriendin, sprekend over 'de wereld' met mijn jong-volwassen kinderen, in alles brandt mijn liefde. Ik ben de voorouder van de generaties na mij. Zij weer van hun kinderen. Alles wat ik aan shit in mezelf hebt omgezet, maakt de weg vrij voor hen die na mij komen. Ik weet en laat zien dat je inderdaad kan 'sterven voor je sterft' en daarin groeit in je betekenis.

Als oude 'meester' heb je zoveel te bieden, omdat je nu bewust jouw vuur kan doorgeven. Niet zozeer de geleefde tijd als wel de doorleefde ervaring is de humuslaag van doorleefd meesterschap. Als Mozes maakt je liefde een weg vrij, zoals je in de kalligrafie van het woord Mozes op de foto ziet. 

Vier je 'rites de passage' 

Indianen vieren de overgang naar een nieuwe ruimte, geen verjaardagen. Wat is een ‘kroonjaar’, als het alleen een overwinninkje is op Vadertje Tijd? Met mijn 53 jaar word ik nu ouder dan mijn vader, die 22 jaar geleden stierf. Jouw levenskunstwerk is lerend en in beweging blijven tot de laatste snik. Nieuwe ruimte vieren, dát is waar het om gaat in levenskunst. 

Toen ik 38 werd, heb ik daarom een groot feest gegeven met degenen die me toen nabij waren. Ik had me uit de bijstand gewerkt, startte mijn eigen bedrijf BROOS: dat was de uiterlijke kant. Innerlijk had ik me als een baron van Münchhausen aan mijn eigen staart, met paard en al, uit de modder getrokken.

Toen ik 50 werd, vierde ik het hoogtepunt van 'blinken', achteraf gezien als opmaat naar 'verzinken', waaruit BROOS als eigen beweging weer geboren kon worden. En zo is het bestaan cyclisch, waarin ook deze herfst weer alle seizoenen in zich draagt. Vieren zorgt dat de echte transformatiemomenten diep in de ziel verankerd worden. 

Vier ook zeker je leven als alles voor de wind gaat! Don’t take it for granted. Deel in jouw overvloed. De enorme feesten die mijn vader vroeger gaf, zijn legendarisch. Maar vier óók in de magere jaren: vier de momenten dat je door het oog van de naald bent gegaan, en je kan rusten op een nieuw innerlijk plateau. Je viert jouw groei. Elke stap die je gemaakt hebt, zowel de babysteps als de grote mijlpalen.

Wat vier ik dit jaar?

Kijk in dit licht naar je komende verjaardag. Wat heb ik echt te vieren dit jaar? Welke vorm past daarbij? En wie zijn de metgezellen die hierbij wezenlijk zijn (geweest): die nodig je uit. Ik luister elk jaar wat de passende wijze is om mijn geboortedag te vieren. Als ik er bewust voor kies, is een ‘gewone’ verjaardag met koffie en taart, borrel en soep met familie en vrienden helemaal top. 

Toen ik herstellende was van mijn burn-out maakte ik van de nood (dat ik geen energie had om massaal verjaardagbezoek te krijgen) een deugd. Ik nodigde iedereen uit om binnen een jaar met mij samen 1 op 1 wat leuks te gaan doen. Wow: een jaar vol heerlijke etentjes, saunabezoekjes, concerten; echt feest! Toen ik klein behuisd was, ging ik met taart bij iedereen langs.

Sommige verjaardagen breng ik schrijvend door, als een moderne kluizenaar, helemaal alleen. Nu met corona is de gelegenheid om tot vernieuwing te komen. If you can't be with (all) the ones you love, love the one's your with. 

Het is in het ontvangen, dat je geeft 

Durf als een kind in het middelpunt te staan. Ik neem op mijn verjaardag altijd de telefoon op, blij zeggend: met Jarig! Zet je kroon op, laat je heerlijk verwennen. Vraag ook vrijmoedig om cadeaus die passen bij jouw 'rite de passage' of je waarde versterken. Geweldig wat de hardloopschoenen en de portretboetseercursus, bekostigd door mijn verjaardagsgasten, mij gebracht hebben.

Durf je verjaardag ook zo persoonlijk mogelijk te maken. Neem even het woord, vertel je gasten wat het voor je betekent dat ze er zijn. Of schrijf het ze. Op mijn moeders verjaardag vroeg ik iedereen: wat wens je mijn moeder voor haar komende levensjaar? Dat leverde een prachtig, liefdevol en eerlijk rondje op. Kun je je voorstellen dat al jouw verjaardagsgasten jou een échte wens doen? Voor je zingen? Of je even publiekelijk toespreken?

Als je het moeilijk vindt, kun je misschien beginnen met zelf op die manier een jarige in het zonnetje te zetten. Waarop zij of hij dat weer bij jou doet. Try this at home! Dit geeft zoveel meer dan het plichtmatige ‘gefeliciteerd’ of een berichtje op Facebook. Wees de voorouder, verbind je als jarige. En laat je gerust even raken. En heb, wat de Vlamingen zeggen: een gelukkige verjaardag! Lach opnieuw, van oor tot oor! Allemachtig mens: je lééft!

What's in it for you ...?

Header-Marianne Broos- Rik Balder

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | januari 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *