40 dagen tot Pasen

Niet voor niets valt de vastentijd, de 40 dagen tot Pasen, tijdens de ontluikende lente. De tijd van zuiveren, vasten en reinigen om weer tot leven te komen. De natuur staat op uit de dood, laat het oude los en vernieuwt zich. Nu jij nog, kom uit je winterslaap! Geef je natuurlijke levenskracht opnieuw ruimte door je bewust te ònthouden, iets in je oude gewoonten te doorbreken. Wat wil er in jou ontluiken? 

Vasten is je zuiveren

Wonderlijk hoe een tijdje bewust onthouden van alcohol, nicotine, koffie of suiker je uit een winterslaap doet ontwaken. Ik herinner me nog de opgetogen blik van mijn zoontje van (toen) zeven, bij mijn thuiskomst uit Turkije na de eerste sapvastenkuur bij Nancy. Ik was vrolijk, glashelder en zo fit als een hoentje. Onverhoeds was mijn levenslust als een veld krokussen dwars door de depressieve deken opgebloeid.

Hashtag hoe dan? 

Loslaten is geen proces of strijd, maar één moment van genade. Pats! Je laat het oude gaan: een gewoonte, compensatie, verslaving of gehechtheid. Wat is er bij jou aan de beurt? Je kiest één dode tak: zo drink ik dit jaar tijdens de vastentijd geen alcohol. Cruciaal... je zet het in de tijd. Veertig dagen niet. Het allerbelangrijkste is je motief. Alles wat je uit afwijzing doet, komt als een boemerang terug. Welbewust kies je voor de levende mens die je bent.

Je bent als een schrale graspol onder een stapel halfdode takken.
Zolang rende je van hot naar her, op zoek naar vervulling. Je bleef steken in ontevredenheid. Al het leven verdween uit je, de sappen droogden op. Wat is er nog van je over? 
Dan komt een vonk, een windvlaag. Het dorre gras ontbrandt en in een mum van tijd laait een hoog vuur op. Daaruit word je opnieuw geboren.  
RUMI

Neem de eerste niet!  

Als verslavingsgevoelig typje is het bij mij ook simpelweg: neem de eerste niet. Niet alleen je lichaam, ook je geest kan toe zijn aan zuivering. Een tijdje geen tv of Netflix kijken, even kappen met Facebook en Insta of gamen. Zelfs je ziel kun je afstoffen en je hart kan weer ontvlammen. Ervaar in met de dagopening 7-daagse hoe je jezelf innerlijk tot nieuw leven kan wekken. Elke ochtend een bewuste start maken. 

Joehoe voorjaarsschoonmaak 

Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe, laat zien dat die oude traditie een sterk staaltje levenskunst is. Ruim op, vooraleer je poetst. Stel je de vraag bij elk ding wat je hebt: ‘Does it sparkle joy’? Zo niet, is het een dode tak. Daar mag de fik in. Vraag: weerspiegelt mijn huis wie ik NU ben? Dat geldt ook voor je kledingkast. Hoppeldepop... breng naar de kringloop wat in alle opzichten niet meer past.

Kies voor de vonk van je verlangen

Ontdoe je blijmoedig van je dode takken in deze weken tot Pasen. Maak dit zuiveren niet tot een gortdroge martelgang. Ben je straks net van 'de ziekte van Croky' af (ook wel 'het syndroom van Lays genoemd), heb je weer 'de ziekte van Ernst'. De zon schijnt, ik ga een wandeling maken. Precies op borreltijd, dan mis ik ook het wijntje niet. Haha! Tsja, wie soms niet sterk is, mag slim zijn. 

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | februari 2020 

  • Als je vrijblijvend wilt kennismaken, doe dan de gratis dagopening.
  • In het Transformatiejaar leer je jezelf tot nieuw leven te wekken. 
  • Kijk in de shop voor de dagopening 7-daagse en de Latifa-meditatie. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen.