Midzomer – je vuur hoeden

De strakke kaders van corona en het zinderende zomerweer ontketenen je passie. Levensvuur dat naar buiten wil. En wel nu! Zoals mijn nichtjes op mijn muur schreven: YOLO. You only live once. Rumi schreef zo mooi: Als je innerlijk vuur zich openbaart. Wees de vlinder en weet je weg. 

Wat is passie? 

Geestkracht, hartstocht, liefde, lust, drift, zucht: allemaal synoniemen voor het woord passie. De oorspronkelijke betekenis van passie, te weten 'lijden', inclusief makend omvat passie een breed en rijk scala van menselijk beleven. Het is je innerlijk vuur: verterend, vervoerend, vervullend, verrijkend, voedend, verwarmend, pijnlijk en soms vernietigend.

Hoe beheers je jouw vuur? 

Passie is het pure verlangen dat in je brandt, een diepste roep(ing), de zuiverste hartstocht of … de donkere keerzijde ervan. De vurige kracht van passie vraagt geleiding: jouw zelfbewustzijn. Want passie is als een wilde rivier die stevige oevers behoeft, zoals een vurig paard een zelfbewuste ruiter. Ken jezelf om het gepassioneerde levensvuur met liefde en wijsheid te hoeden, te doen oplaaien of juist in toom te houden.

Passie in je buik, je hart en je geest

Hoe verhoud jij je tot jouw passies? Tot de lust en drift in je buik, tot je hart(stocht) en tot je geestdrift? Waar ben je het meest vurig in? Onderdruk jij je passies, leef je ze of leef je ze uit? Overgelaten aan zichzelf, zonder jouw zelfbewustzijn, richt passie zich als behoeftigheid louter op vervulling in de buitenwereld. Herken je dat? Dan leidt passie kortstondig tot bevrediging en jaagt dan weer de volgende kick na. 

Als passie onverbonden is, is zij liefdeloos en richt soms zelfs schade aan. Of laat een pijnlijke leegte achter in je hart, je buik of je geest. Maar andersom; grijs en veilig leven en elke passie uit de weg gaan, is ook de dood in de pot. Wees wijs en waardig. Richt je op je ware verlangen. Want passie die daarmee verbonden is, transformeert je innerlijk van een rups tot een vlinder.

Leef het transformerende vuur van je verlangen

Rupsje-nooit-genoeg is een super transformatie-rolmodel. Alles wat hij doet, is verbonden met zijn betekenis: de vlinder. Dit rupsje beweegt vanuit een verlangend motief. Ontdek en leef jouw passies vanuit oprecht verlangen. Dan ben je zuiver op de graad in wat je geeft en tot je neemt. Dat is ook je bescherming. De rups is ook de ideale leerling; hij eet zich vol overgave door de dingen heen, lerend van elke ervaring. En verliest wel vijf keer zijn oude huid. Hij laat het oude gáán.

Als je binnenste vuur zich openbaart

Passie verbindt hemel en aarde, in pure overgave. Vorig jaar was ik 72 uur op Oerol, een verlangen dat al wel 10 jaar op mijn lijstje stond. Als het gretige rupsje heb ik alles tot me genomen: pure passie! Theater, muziek, mensen en belevenissen die mijn hart warm overstelpten en de geest met verbeeldingskracht verruimden. Geen hele wilde avonturen maar wel het geweldige genot van tegen-de-wind-in-fietsen in het zonovergoten, weidse duinlandschap. Wow, wat een levenskracht!

Als je innerlijke vuur zich openbaart...
Wees de vlinder en weet je weg.
RUMI 

Leer genieten

Wat zijn aardse passies in de zin van liefhebberijen of hobby’s waar jij van geniet? Die je optillen, je de tijd doen vergeten, je helemaal in de zevende hemel brengen? Noem dát je passie: totaal nutteloos genieten. Even zo vrij als een vlinder! Geef je er regelmatig aan over. Maak een coconnetje waarin jouw hart, buik en geest opladen. Even geen afleiding, to do’s of werk: zorg dat je binnenste vuur gevoed wordt. En dan …

Wees de vlinder en weet je weg...

Wat is jouw passie als het gaat om het geven van jouw betekenis? Welk ‘heilig vuur’ brandt in je? Na mijn burn-out herinnerde ik me mijn oorspronkelijke roep(ing). En laaide mijn hartstocht voor het transformatie-werk hernieuwd op. Ik ga voor (in) echte transformatie. Weet je weg. Het volgen van je unieke spoor maakt je carrière betekenisvol, ongeacht wat je doet of waar je werkt. Als je je overgeeft aan de bedoeling die jouw leven heeft, ben jij zelf een lopend (innerlijk) vuurtje.

Tijd voor de sprong naar passie!

Traditioneel waag je letterlijk de sprong over het vuur op 24 juni, de feestdag van St. Jan. Ter voorbereiding doe je de hink-stap-sprong van overgave. Maak je laatste hinkje: laat al je ernst los! Het is St.-Jan: speel dans, zing, trek de natuur in. Dan een stap naar het vuur van je verlangen. Laadt op in één van je passies. Hervindt de hartstocht voor je werk. Of voor je geliefde! Dan komt de moedige sprong naar de nieuwe ruimte. Neem nog een flinke aanloop, voel jouw vurige verlangen en … spring over het vuur. Vlieg als een vlinder. Het is: JA!

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | juni 2020 

  • Als je vrijblijvend wilt kennismaken met de bewustzijnsoefeningen doe dan de gratis dagopening.
  • In het Transformatiejaar leer je jouw vuur kennen en hoeden.
  • Kijk in de shop voor de dagopening 7-daagse en de Latifa-meditatie. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 
  • Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *