Advent 1- Voltooien

Advent betekent 'dat wat komt'. Het is traditioneel een voorbereidingstijd om in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier verzachtende en praktische 'bereidingen' (voltooien, verbinden, dankbaarheid en verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij. 
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Zoals in het gedicht van Rumi:  Ik was een mineraal en stierf als mineraal... om een plant te worden. Ik stief als plant... om een dier te worden. Ik stierf als dier... om op te staan als mens. Met elk sterven gaat innerlijk 'een luikje bij je open' tot je opstaat in zelfbewustzijn. Sta op als mens!

HET RECEPT VOOR JOUW EERSTE BEREIDING ... VOLTOOIEN! 

Je neemt een flinke braadslee met een dikke, platte bodem. Daarin leg je jouw materiële bestaan en je lichaam. Voltooien is de 'koudste' marinade, waarin je harde brokken, chaos en verdichting uit de weg ruimt. Je zet dit om met droge warmte en zorgt dat alles in beweging komt. Neem de eerste twee weken van de Advent voor deze bereiding en ervaar dat er orde en ruimte komt. De eerste Latifa-meditatie maakt de zwaarte en ballast in de binnenwereld voelbaar en helpt je om ruimte te maken. 

Kom op, geen losse eindjes!

Voltooien is bodem maken. Dat begint met energielekken dichten. Nu is de tijd om je lekken in beeld te krijgen en welbewust zaken af te ronden. Allerlei kwesties die je voor je uitschuift, privé en op je werk. Saaie of moeilijke dingen, hete hangijzers, iets wat je onder ogen moet zien. Wees je angst, stemmingen en je gedachten te slim af. Je lichaam is de sleutel, daar zet de kramp of de weerstand zich vast. Breng het lijf ook in beweging om tot daadkracht te komen en je levensenergie te wekken.

'First you have to raise the energy’!

Dat zei een Indiase yogaleraar zeker 25 jaar geleden tegen me, toen ik een vraag stelde over heling. En ja, het was de Kundalini-yoga die me letterlijk deed opstaan uit de massiviteit van mijn hoofdbrekens, gebrek aan energie en depressie. De inertie en zwaarmoedigheid ligt voor iedereen op de loer in deze donkere tijd. De weg om je weer een lévende mens IN je lichaam te voelen, is te bewegen van mineraal, plant, dier en mens! 

Voltooien gaat 10 x makkelijker als jij in je lichaam en je vitaliteit bent. Herpak jezelf, zoals de Vlamingen zeggen, kom in beweging. Maak er geen goed voornemen van, voor na de Kerst. Doe het nu, ook al heb je het razend druk. Ga (hard)lopen, yoga, dansen, vrijen, wandelen. Een half uurtje per dag is genoeg om aansluitend, fris en verkwikt, iets aan te pakken. ‘Goet besig’, zegt Evy in mijn hardloop-app. En na afloop: ‘Knap gedaan!’

In ieder van ons is een noodzakelijke herfst.
Onze bladeren vallen af en worden weggeblazen.

Er groeit weinig op getande rots.
Wees aarde, wees verbrokkeld.

Vele jaren ben je rotsachtig geweest.
Probeer iets anders.
Geef je over.


RUMI

Orde kun je scheppen 

Het is heerlijk als je huis een fijne atmosfeer heeft. Een schoon, opgeruimd nest doet ook iets met je bewustzijn. Troep onttrekt energie, orde helpt om niet 'all over the place' te zijn. Zorg in elk geval dat je 1 plekje hebt waar je even stil kan worden, waar je gevoed wordt door schoonheid en oplaadt. Voltooi ook in de sfeer van afwerken. Maak een to-do lijst, niet alleen op je werk maar ook privé. Breng nu dingen in orde,  puur omdat deze klussen klàren je in een heldere ruimte brengt. 

Maak het nuchter: plan het en dóe het gewoon. Vraag zo nodig hulp en maak opgewekt relatie met mensen aan wie je iets gaat aanleveren. Zet bij elk karwei(tje) de tijd: daarin gebeurt het. Visualiseer vooraf: begintijd en eindtijd zetten, de klus voor je zien en een kwaliteit benoemen. Adem in, adem uit en in actie! Laatste tip: géén nieuwe actiepunten of projecten in december, ook al is iets nieuws beginnen aantrekkelijker dan doorbijten om iets af te maken. 

'Unfinished business’ in je relatieleven

Krijg helder zicht op je relatieleven, zuiver je hart.  Doe je onderzoek door jouw relatie-universum op een A4 in beeld te brengen. Zet je eigen naam in het midden, de namen van iedereen met wie je in relatie bent er omheen. Hoe is de stand van zaken? Met wie stroomt het? Waar is het doods, vlak of zit het muurvast? Wat zijn de lijntjes waarin iets ‘hangt’ of die onbewust energie vreten? ‘Catch it, before it becomes a bad smell'.

Doe niets naar de ander. Kom zelf eerst tot klaarheid. Onderzoek wat jou in de weg zit in relatie tot die mens: catch it! Zeg IK en bezie jouw handelen. Zie waar je verhard bent geraakt, je hebt afgesloten of je het echte contact hebt gesmoord in verwachtingen, beelden en illusies. Leg er je vinger op, om het lek te dichten. In de tweede week van de Advent is het thema 'verbinden'. Pas dan is de vraag: Ga ik het aan of laat ik het gaan? 

 Probeer iets anders, geef je over

'Er groeit weinig op getande rots', zegt Rumi zo treffend. Het is wezenlijk om te verzachten, om je bladeren te laten vallen om in je menselijkheid aan te komen. Met Advent begint de ‘TI’ van het kalenderjaar, de laatste halve noot in het octaaf van bewustzijn. Wees fijngevoelig, zodat je de bewustzijnssprong van de TI kan maken. Zorg dat je wakker bent, zuiver je hart en houdt niet in in het zicht van de eindstreep. 

Als je jouw jaarthema al hebt geoogst, gebruik dan de Adventstijd om volledig aan te komen in je opbrengst. Als je nog gaat oogsten blijf dan open en nieuwsgierig in je thema. Wacht in elk geval met terugblikken op 2023, richt je volledig op wat zich NU aandient. De voltooiing vraagt alle puntjes op de i. 

    OPDRACHT
    Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag 'What's in it for me?' Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen?

    Kies tenminste 1 actiepunt uit elk van de onderwerpen: dingen in orde brengen, lichaamsbeweging of je relatieleven.

Menukaart voor 2024

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in januari. Het tweede jaar  Je bent zelf het instrument begint op Kerstavond. Maak een belafspraak als verlangt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • In het online-programma Leef jouw jaarthema  reis je in jouw jaarthema door 2024, dat geeft je leven richting en betekenis.  Bij de inzet en oogst van het thema begeleid ik je via Zoom in een helpdesk. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle artikelen.