Advent 1- Voltooien

Advent betekent 'dat wat komt'. Het is traditioneel een voorbereidingstijd om in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier 'bereidingen' (voltooien, verbinden, dankbaarheid, verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij. 
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Met elk sterven gaat 'een luikje bij je open' tot je opstaat in zelfbewustzijn. Sta op als mens!

HET RECEPT VOOR JOUW EERSTE BEREIDING ... VOLTOOIEN! 

Je neemt een flinke braadslee met een dikke, platte bodem. Daarin leg je jouw materiële bestaan en je lichaam. Voltooien is de 'koudste' marinade, waarin je harde brokken, chaos en verdichting uit de weg ruimt. Je zet dit om met droge warmte en zorgt dat alles in beweging komt. Neem de volle vier weken voor deze bereiding en ervaar dat er orde en ruimte komt. 

Kom op, geen losse eindjes!

Voltooien is bodem maken. Dat begint met energielekken dichten. Tot Kerst is de tijd om je lekken in beeld te krijgen en welbewust zaken af te ronden. Allerlei kwesties die je voor je uitschuift, privé en op je werk. Saaie of moeilijke dingen, hete hangijzers, iets wat je onder ogen moet zien. Wees je angst, stemmingen en je gedachten te slim af. Je lichaam is de sleutel, daar zet de kramp of de weerstand zich vast. Breng het in beweging om tot daadkracht te komen en je levensenergie te wekken.

'First you have to raise the energy’!

Dat zei een Indiase yogaleraar zeker 25 jaar geleden tegen me, toen ik een vraag stelde over heling. En ja, het was de Kundalini-yoga die me letterlijk deed opstaan uit de massiviteit van mijn hoofdbrekens, gebrek aan energie en depressie. De inertie en zwaarmoedigheid ligt voor iedereen op de loer in deze corona-tijden. Daarom begin ik de dagopening met een speelse manier om je weer een lévende mens IN je lichaam te voelen: als mineraal, plant, dier en mens! 

Voltooien gaat 10 x makkelijker als jij in je lichaam en je vitaliteit bent. Herpak jezelf, zoals de Vlamingen zo treffend zeggen, en kom in beweging. Maak er geen goed voornemen van, voor na de Kerst. Doe het nu, ook al heb je het razend druk! Ga (hard)lopen, yoga, dansen, vrijen, wandelen. Een half uurtje per dag is genoeg om aansluitend, fris en verkwikt, iets aan te pakken. ‘Goet besig’, zegt Evy in mijn hardloop-app. En na afloop: ‘Knap gedaan!’

Ik stierf als mineraal... om een plant te worden.
Ik stierf als plant...  om een dier te worden. 
Ik stierf als dier... om op te staan als mens. 

RUMI

Orde kun je scheppen 

Het is heerlijk als je huis een fijne atmosfeer heeft, zeker nu je veel thuis werkt. Een schoon, opgeruimd nest doet ook iets met je bewustzijn. Troep onttrekt energie, orde helpt om niet 'all over the place' te zijn. Zorg in elk geval dat je 1 plekje hebt waar je even stil kan worden, waar je gevoed wordt en oplaadt. Voltooi ook in de sfeer van afwerken. Maak een to-do lijst, niet alleen op je werk maar ook privé. Breng dingen in orde, puur omdat deze klussen klaren je in een heldere ruimte brengt. 

Maak het nuchter: plan het en dóe het gewoon. Vraag zo nodig hulp en maak opgewekt relatie met mensen aan wie je iets gaat aanleveren. Zet bij elk karwei(tje) de tijd: daarin gebeurt het. Visualiseer vooraf: begintijd en eindtijd zetten, de klus voor je zien en een kwaliteit benoemen. Adem in, adem uit en in actie!  Laatste tip: géén nieuwe actiepunten of projecten in december, ook al is iets nieuws beginnen aantrekkelijker dan doorbijten om iets af te maken. 

'Unfinished business’ in je relatieleven

Krijg helder zicht op je actuele relatieleven, juist nu je door corona tot het 'nieuwe normaal' van relatie gedwongen bent.  Doe je onderzoek door jouw relatie-universum op een A4 in beeld te brengen. Zet je eigen naam in het midden, de namen van iedereen met wie je in relatie bent er omheen. Hoe is de stand van zaken? Bij wie stroomt het? Waar is het muurdoods, vlak of zit het vast? Wat zijn de lijntjes waarin iets ‘hangt’ of die onbewust energie vreten? 

‘Catch it, before it becomes a bad smell'. Doe niets naar de ander. Kom zelf eerst tot klaarheid. Onderzoek wat jou in de weg zit in relatie tot die mens: catch it! Zeg IK. Zie waar je verhard bent geraakt, je hebt afgesloten of je het contact gedood hebt in verwachtingen, beelden en illusies. Leg er je vinger op, om het lek te dichten. In de tweede week van de Advent is het thema 'verbinden'. Pas dan stel jezelf de vraag: Ga ik het aan of laat ik het gaan? 

Hoe je eindigt, is hoe je begint

December is de ‘TI’ van het kalenderjaar, letterlijk de laatste halve noot, in de octaafkennis van tijd en ruimte. Zorg dat je wakker bent en niet inhoudt in het zicht van de eindstreep. Zeker als je een jaarthema hebt gekozen voor 2021, blijf open en nieuwsgierig in je thema. Wacht met terugblikken, richt je volledig op wat zich aandient. De voltooiing vraagt NU alle puntjes op de i. 

  • Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag 'What's in it for me?' Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen? Kies tenminste 1 actiepunt uit elk van de onderwerpen: dingen in orde brengen, lichaamsbeweging en je relatieleven.