Advent 2 – Verbinden

Advent betekent 'dat wat komt'. Het is traditioneel een voorbereidingstijd om in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier 'bereidingen' (voltooien, verbinden, dankbaarheid, verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij. 
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Met elk sterven gaat 'een luikje bij je open' tot je in zelfbewustzijn opstaat. 
Ik stierf als mineraal ... om een plant te worden.
Ik stierf als plant ... om een dier te worden. 
Ik stierf als dier... om op te staan als mens. 
RUMI

HET RECEPT VOOR JOUW TWEEDE BEREIDING ... VERBINDEN!

Verhit een ruimhartige wok op hoog levensvuur. Gooi er een flinke scheut verlangen in. Roerbak een-voor-een alle lijntjes met mensen met wie jij in verbinding bent. Laat gedoe los en blaas leven in de lijnen tot alles stroomt. Blus af met mededogen. Wok elk lijntje tot klaarheid. Dompel tenslotte jezelf en de ander nog drie weken lang in eindeloze zachtheid. 

Goet besig 

De eerste adventskaars brandt! Ga door (of begin alsnog blijmoedig) met het orde scheppen in de marinade van 'voltooien'. Doe de dagopening om helder op je stip te staan. Vul dagelijks een lichtpuntje in op jouw Adventkalender. Zacht en zeker voltooi je jouw zaakjes in je fysieke wereld. Breng jezelf vooral ook fysiek in beweging, ontdooi! Beweeg als de kiem van een plant die vanuit de donkerte naar het licht toe groeit. De eerste kaars ontsteekt de tweede...

De kaars van essentie en persoonlijkheid 

Wij mensen zijn als kaarsen. Je hebt het lont van de essentie en de waslaag van de persoonlijkheid daar omheen. Het lont van je essentie, wie je in wezen bent, is als een gouden draadje tussen hemel en aarde. Als mens ben je een groots instrument van liefde, ben je scheppend, straalt je licht en vlamt jouw hart in de diepe verbinding. Je essentie lonkt als het menselijk perspectief, de grenzeloze liefde waartoe jij in stáát bent. 

De waslaag van je persoonlijkheid is nodig om je essentie uit te drukken, maar is tegelijkertijd je grootste hinderpaal in verbinding. De persoonlijkheid is 'wie je geworden bent' in contact met de buitenwereld. Waar je hart zich de heelheid herinnert, is je persoonlijkheid in de illusie van afgescheidenheid. De angst voor afwijzing, pijn en gemis resulteerde in een dikke, verharde waslaag van afweer. Dat maakt dat je als schepsel zo tobt met verbinding. 

Jij bent een verborgen schat en verlangt om gekend te worden

Begin met deze tweeledigheid in jezelf en de ander te herkennen. Lont en waslaag. Essentie en persoonlijkheid. Je bent en-en. Dit aanvaarden opent een hoopvolle kijk op menszijn en een perspectief op werkelijke verbinding.  

De 'schat' die je bent, verlangt ernaar om gekend te worden. Maar: en - en! Verbinding is de alchemie van licht en schaduw aangaan, dat is hart werken! Je verlangen naar verbinding toont je genadeloos in je gedoe en je diepste schaduw, brengt je op je knieën in je pijn. In die hitte leer je wat mededogen is, opent je hart in tomeloze liefde en buig je in jouw hoogste licht. 

Schijn je licht op jouw relaties

Bracht je jouw relatie-universum al in beeld? Teken jezelf in het midden en zie de actuele staat van het lijntje met ieder om je heen. Als je met de blik van de essentie kijkt, is je relatieleven als de plantenwereld. Het is een levend organisme, een wortelstelsel van verbindingen, 1 systeem. Alles is verbonden, zichtbaar en onzichtbaar. Besef: je bént ten diepste verbonden met deze mensen. Maar is de verbinding ontluikend, in volle bloei, in verval of voorbij?

In de Latifa-meditatie die bij deze marinade hoort, ga je in de kookpot van transformatie. In het beeld van de kaars doorloop je de essentiële poorten aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, overgave, liefde en wil. Je neemt iemand bewust in je ruimte, als twee kaarsen. Zo krijg je zicht op je licht en schaduw, zeg je IK en laat je los wat verbinding in de weg staat. Ga het aan! Of laat het gaan. Jij bent nu daadwerkelijk het lonkend perspectief. 

Voorbij goed en fout is een veld.
Daar wil ik je ontmoeten.
RUMI

Relight my fire!

Oefen deze Advent actief met het aangaan van bewuste verbinding. In je persoonlijkheid fabriceer je allerlei angsten, bedenksels en fantasieën over ‘verbinding’. Verbinding is per definitie controleverlies, maar ga het aan!  Groei erin, durf het aan dat je écht iemand ontmoet, dat je geraakt wordt of je kwetsbaar voelt. Ontdek dat echte verbinding je soms van je à propos brengt of je woest omwoelt, maar dat het je verzacht en tot leven wekt. 

Wees zelf het lonkend perspectief. Of laat je lont aansteken! Die mens die met een vriendelijk woord of een lieve blik het licht in de ander ontsteekt. Dat is een zegen in deze drukke tijd voor Kerst, als je afgebrand bent of innerlijk helemaal UIT bent. Plots is daar iemand die je ziet en jou letterlijk even aansteekt. Dat kan ook op 1.5 meter;). Ontdooi in de grotere lichtkring van twee vlammen, zij aan zij.

Laat de waslaag smelten. Bejegen elkaar met zachtheid, niet teveel praten, laat het de ander voelen. ‘Ik ga je lekker in de watten leggen’, zei een vriendin laatst tegen me. Of geef zo’n onwaarschijnlijk weldadige ‘brasa’ (desnoods met je mondkapje) zoals mijn vriendin Etchica doet. Doe dingen waar je mals van wordt. Stuur een prachtig stuk muziek, een paar warme sokken, kook een heerlijk maaltje of geef een lekkere massage cadeau.

Ontvlam!

Dans op dat krankzinnige disconummer 'Relight my fire' van Dan Hartman met iemand, desnoods via FaceTime of Zoom. Brul de tekst mee. Huil, hijg, lach! Sloof je beiden belachelijk uit als een super discoqueen/king. Wees een duo. Dat is bewuste verbinding in actie! Geen fan van Dan? Vind het muzieknummer wat jou in lichterlaaie zet en haal je hart op. Jij bent niet alleen het lonkend perspectief, jij bent een nieuwe vlam! 


 • Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag 'What's in it for me?' Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen? 

 • Doe Advent Latifa-meditatie over 'Verbinden'. Neem er een half uur of langer de tijd voor.  Schrijf nadien wat je hebt beleefd en waar de meditatie je heeft gebracht.

 • Doe de Advent Dagopening-meditatie om ook innerlijk jezelf te voeden. Sluit je dag af door terug te kijken welk lichtpuntje er was of wat je leerde in de intentie die je hebt gezet in de oefening. Vul dat in op je adventskalender. Volgende week ontvang je ook een Dagsluiting-meditatie.
Header-Marianne Broos- Rik Balder

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | december 2021

1 reactie op “Advent 2 – Verbinden”

 1. Beste Marianne,
  Hartelijk dank dat je dit moois ‘zomaar’ met ons deelt.
  Het is erg helpend een voedend om stil te staan.
  Alle goeds en veel licht voor jou.
  Liefs van Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.