Advent 2 – Verbinden

Advent betekent ‘dat wat komt’. Het is traditioneel een voorbereidingstijd om in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier ‘bereidingen’ (voltooien, verbinden, dankbaarheid, verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij. 
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Met elk sterven gaat ‘een luikje bij je open’ tot je in zelfbewustzijn opstaat.  Als in dit gedicht van Rumi: Ik was een mineraal en ik stierf als mineraal … om een plant te worden. Ik stierf als plant … om een dier te worden.  Ik stierf als dier… om op te staan als mens. 

HET RECEPT VOOR JOUW TWEEDE BEREIDING … VERBINDEN

Verhit een ruimhartige wok op hoog levensvuur. Gooi er een flinke scheut verlangen in. Roerbak een-voor-een alle lijntjes met mensen met wie jij in verbinding bent. Laat gedoe los en blaas leven in de lijnen tot alles stroomt. Blus af met mededogen. Wok elk lijntje tot klaarheid. Dompel tenslotte jezelf en de ander nog drie weken lang in eindeloze zachtheid. 

Goet besig 

De eerste adventskaars brandt. Ga door (of begin alsnog) met het orde scheppen in de marinade van ‘voltooien’. Doe de Latifa-meditatie om naar binnen te gaan en de dagopening om helder op je stip te staan. Vul dagelijks een lichtpuntje in op jouw Adventkalender. Zacht en zeker voltooi je jouw zaakjes in je fysieke wereld. Breng jezelf vooral ook fysiek in beweging, ontdooi! Beweeg als de kiem van een plant die vanuit de donkerte naar het licht toe groeit. Met de eerste brandende kaars van Advent ontsteek je deze week de tweede kaars.

De kaars van essentie en persoonlijkheid 

Wij mensen zijn als kaarsen. Je hebt het lont van de essentie en de waslaag van de persoonlijkheid daar omheen. Het lont van je essentie, wie je in wezen bent, loopt door jou heen als een gouden draadje tussen hemel en aarde. 

Als menselijk wezen ben je een groots instrument van liefde, ben je scheppend, straalt je licht en vlamt jouw hart in de diepe verbinding. Hoe donker het ook is, je essentie lonkt als het menselijk perspectief, de grenzeloze liefde waartoe jij in stáát bent. De waslaag van je persoonlijkheid is nodig om je essentie uit te drukken en is tegelijkertijd je grootste hinderpaal in verbinding. De persoonlijkheid is je vorming, ‘wie je geworden bent’ in reactie op de buitenwereld. 

Waar je hart zich verbonden weet met alles wat leeft, is je persoonlijkheid in de illusie van afgescheidenheid. De angst voor afwijzing, pijn en gemis resulteerde in een dikke, verharde waslaag van afweer. Dat maakt dat je als schepsel zo tobt met verbinding. 

Jij bent een verborgen schat en verlangt om gekend te worden

Begin met deze tweeledigheid in jezelf en de ander te herkennen. Lont en waslaag. Essentie en persoonlijkheid. Je bent en-en, niet ‘goed’ of ‘fout’. Dit aanvaarden opent een hoopvolle kijk op menszijn en biedt een perspectief op werkelijke verbinding.  

De ‘schat’ die je bent, verlangt ernaar om gekend te worden. Om te zien en gezien te worden, om te dragen en gedragen te worden. Als je blijft hangen in het oordeel van de persoonlijkheid, kom je niet verder dan ‘goed’ en ‘fout’. Verbinding is eerst en vooral de alchemie van licht en schaduw aangaan in jezelf, dat is hart werken! 

Je verlangen naar verbinding toont je genadeloos in je gedoe en je diepste schaduw, het brengt je op je knieën in je pijn. In die transformerende hitte leer je wat mededogen is en opent je hart in tomeloze liefde. In dat veld kun je buigen in jouw hoogste licht. 

Voorbij goed en fout is een veld.Daar wil ik je ontmoeten.
Als de ziel op dat gras gaat liggen, is de wereld te vol om te spreken
RUMI

Schijn je licht op jouw relaties

Bracht je jouw relatie-universum al in beeld? Teken jezelf in het midden en zie de actuele staat van het lijntje met ieder om je heen. Als je met de blik van heelheid van de essentie kijkt, is je relatieleven zo dynamisch als de plantenwereld.

Het is een levend organisme, een wortelstelsel van verbindingen, één systeem. Alles is verbonden, zichtbaar en onzichtbaar. Besef: je bént ten diepste verbonden met deze mensen. Maar wees eerlijk: is de verbinding ontluikend, in volle bloei, in verval of voorbij?

In de dagopening-meditatie die bij deze marinade hoort, ga je in de kookpot van transformatie. Je neemt iemand bewust in je ruimte, als twee kaarsen. Zo krijg je zicht op je licht en schaduw, zeg je IK en laat je los wat verbinding in de weg staat. Ga het aan! Of laat het gaan. Jij bent nu daadwerkelijk het lonkend perspectief. 

Bewuste verbinding aangaan

Oefen deze Advent actief met het aangaan van bewuste verbinding. Dat begint in jou, in je lont van essentie. In je persoonlijkheid fabriceer je allerlei angsten, bedenksels en fantasieën over ‘verbinding’. Toch is het een diepe behoefte in je naar mede-menselijkheid. Verbinding is per definitie controleverlies, maar ga het aan!  

Oefen deze week, wees je gewaar. Groei erin, durf het aan dat je écht iemand ontmoet, dat je geraakt wordt of je kwetsbaar voelt. Begin met het kennen en eerlijk uiten van jouw behoefte. Ontdek dat echte verbinding je soms van je à propos brengt of je woest omwoelt, maar dat het je verzacht en tot leven wekt. 

Laat de ziel op dat gras liggen…

Wees zelf het lonkend perspectief. Of laat je lont aansteken. Er zijn mensen die met een vriendelijk woord of een lieve blik het licht in de ander ontsteken. Dat is een zegen in deze drukke tijd voor Kerst, als je afgebrand bent of innerlijk helemaal UIT bent. Als je worstelt met de donkerte en onvervuldheid van je behoeften. 

Plots is daar iemand die jou ziet en je letterlijk even ‘aansteekt’. Voel hoe dat wèrkt, in alle eenvoud. Ontdooi in de grotere lichtkring van twee vlammen, zij aan zij. Laat de waslaag smelten. Bejegen elkaar met zachtheid, laat het de ander vóelen. Wissel uit wat er aan gevoelens in je leeft, welke behoefte(n) je hebt. 

‘Ik ga je lekker in de watten leggen’, zei een vriendin tegen me. Of geef zo’n weldadige ‘brasa’ zoals mijn vriendin Etchica doet. Geef dingen waar je mals van wordt: een prachtig stuk muziek, een paar warme sokken, kook een heerlijk maaltje of stook een vuurtje.

Relight my fire …

Dans op dat krankzinnige disconummer ‘Relight my fire’ van Dan Hartman met iemand, live of via FaceTime of Zoom. Brul de tekst mee. Huil, hijg, lach! Sloof je beiden belachelijk uit als een super discoqueen/king. Wees een duo, twee vlammetjes die samenvallen. Dat is bewuste verbinding in actie! Geen fan van Dan? Vind de muziek die jou doet oplichten en haal je hart op. Jij bent niet alleen het lonkend perspectief, jij bent een nieuwe vlam! 

OPDRACHT Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag ‘What’s in it for me?’ Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen? En vooral … met wie?!

Header-Marianne Broos- Rik Balder

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | december 2023

Menukaart voor 2024

 • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in januari. Het tweede jaar heet Je bent zelf het instrument, dat begint met Kerst. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
 • In het online-programma Leef jouw jaarthema  reis je in jouw jaarthema door 2024, dat geeft je leven richting en betekenis.  Bij de inzet en oogst van het thema begeleid ik je via Zoom in een helpdesk. 
 • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
 • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen, evenals alle inspiratie-artikelen.

1 gedachte over “Advent 2 – Verbinden”

 1. Beste Marianne,
  Hartelijk dank dat je dit moois ‘zomaar’ met ons deelt.
  Het is erg helpend een voedend om stil te staan.
  Alle goeds en veel licht voor jou.
  Liefs van Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *