Advent 3 – Dankbaarheid

Advent betekent 'dat wat komt'. Het is traditioneel een voorbereidingstijd om in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier 'bereidingen' (voltooien, verbinden, dankbaarheid, verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij.
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Met elk sterven gaat 'een luikje bij je open' tot je in zelfbewustzijn opstaat. Als in dit gedicht van Rumi: Ik stierf als mineraal om een plant te worden. Ik stierf als plant om een dier te worden. Ik stierf als dier om op te staan als mens. 

HET RECEPT VOOR JOUW DERDE BEREIDING... DANKBAARHEID

Schep de orde in de braadslee van voltooien. Kneed het lijf soepel en laat het verder rijzen. Wok je hart om en om in je relaties tot het de volle smaak van verbinden krijgt. Terwijl dit alles suddert, bereik je het kookpunt in je leren. Vul je stoommandje van dankbaarheid met alle rauwe, bittere of onverteerde resten. Stoom ze gaar om ze te verwerken. Voeg je zegeningen toe en laat alle wrok verdampen. Destilleer zo elke dag een drupje dank. 

You hang in there! 

Twee adventskaarsen branden! Bezie het spoor van dagelijkse lichtpuntjes op jouw Advent-kalender. Merk je dat je stilaan een beetje ontdooit in je relaties en zachtjes bodem maakt? Dat je innerlijk tot léven komt in de dagopening en de Latifa-meditatie? Deze week brengt het baren van je dank je bij grotere ontvankelijkheid. Als lonkend perspectief groei je in bewustzijn en kom je in steeds meer licht te staan, nu je moedig die derde kaars ontsteekt. 

Dank is geen koud kunstje

De derde bereiding, dankbaarheid, is een pittig transformerende marinade. Het heet niet voor niets dankbaar zijn, je doet het niet zomaar even. Corona zet het thema 'dank' op scherp. Hoe kun je dankbaarheid voelen als je met verlies, onzekerheid en tegenspoed kampt? Wat als je niet kan doen waar je zin in hebt of als je geplande verlangens niet zijn vervuld? Spring in de transformatie-kookpot en ga de echte alchemie aan.

Treed binnen in de leeuwenjungle!
Denk er niet aan dat je gewond kunt raken.
Angstige gedachten zijn spookbeelden van de geest. 
Niemand raakt gewond in dit oerwoud.
Alles is compassie en liefde.
Het is angst die je tegenhoudt
als tralies achter je deur. 

RUMI 

Tè dooft de vlam 

Dank is teer, kwetsbaar en het gloeit in je hart als een vlammetje. Herinner je het mensbeeld van de kaars in de tweeledigheid van essentie (lont) en persoonlijkheid (waslaag). Beiden zijn nodig, de was zet om in licht. Wat gebeurt er als de kaars een te dikke waslaag heeft? Juist, eerst brandt hij prachtig. Al snel dooft de vlam in een overmaat van was. Dit is de crux met dank. Er zijn persoonlijkheids-krachten die het licht smoren, waardoor dank niet gevoeld kan worden. 

In de waslaag van je persoonlijkheid huizen je draken in de afweer van defensie, comfort of gulzigheid. Je bent 'een rupsje-nooit-genoeg' in dat vervormde deel van je persoonlijkheid. Zo behoeftig als een kind (blij of stampvoetend of verwend) of dorstig als een vampier. Vette was waarin de vlam verzuipt. Soms blaast je persoonlijkheid al bij voorbaat het vlammetje uit in cynisme, voorkeuren en condities of door jezelf alles te ontzeggen. 

Vervulling in je essentie 

In de transformatie-kookpot moet je het beest in de bek kijken. Dat kan alleen de kok, jouw essentie! Liefdevol zien dat je vlam flakkert of walmt van P-gedoe, instinctief bezig is met 'hebben', jaloers is of moppert. Ontdekken dat 'krijgen' soms als roet op je ziel neerslaat. Verlangen kan niet stromen als elke behoefte wordt vervuld, onderdrukt of gedempt. Geen wonder dat je niet zo gemakkelijk diep door dankbaarheid wordt getroffen. 

De kwelling van gemis verdragen, brengt je naar het kookpunt van je leren. Pas als het stoom uit je oren komt, voel je waar je écht, zélf en werkelijk naar verlangt. Iets dat als diepe wens in je ziel huist, onder je behoeftes. Bewust dat brandpunt durven opzoeken maakt je ontvankelijk. Het opent je om de vervullende momenten in je dagelijks leven te herkennen, die raken aan dat diepere verlangen.

Aanvaarden brengt je bij dankbaarheid

Maak een lijst met ingrediënten voor de marinade van dankbaarheid. Begin met alles op te sommen wat er nu is, wat er in januari nog niet was. Fijn, mooi of vreselijk, maakt niet uit. Kijk feitelijk naar je leef- en werksituatie, maar ook naar wat je zelf hebt verworven. Wat heb je ontdekt en ontwikkeld dit jaar? Herken de lichtpuntjes in een moeilijke periode. Zie de kostbaarheid van wat je als vanzelfsprekend beschouwt. Ontdek wat je verrijkt heeft in een verlies of welke tegenslag stiekem een ‘blessing in disguise’ is. 

Maak het niet mooier dan het is, maar ook niet dramatischer. Breng alles het in het leren. Wees eerlijk waar je angst, wrok of behoudzucht je in het oude liedje houden. Soms duurt het even voordat het lont van de essentie vlam kan vatten, als de pijn nog te groot is of de wond te vers. Blijf niet sputteren in gelukt/mislukt en goed/fout denken. Maak je lijst en kijk het aan. In het diepe aanvaarden ‘zo is het’, opent zich nieuwe ruimte, inclusief de pijn. 

Báár je dank

Nu je alle ingrediënten bijeen hebt, leg je de rauwe, bittere of onverteerde resten in je stoommandje. Welke zijn klaar om te verwerken? Waar gloort een nieuw perspectief in oude, onverteerde shit? Welke wrok mag verdampen? Ik kon pas na 6 jaar - donkere tijden van pijn, depressie en helemaal zwelgen in zelfmedelijden- samen Kerst vieren met de nieuwe partner van de vader van mijn oudste zoon. Nu ben ik dankbaar voor wat zij bijna 20 jaar in onze levens heeft betekend. Pure transformatie, een omzetting die ik zelf gemaakt heb. 

Dank kun je báren na iets tot op de bodem doorleefd te hebben. Je kan het niet forceren of bedenken. Ineens ben je zover dat je zélf iets kan omzetten. Het werkt als een bevalling, waarin je jouw schaduw ontlaadt. Uit de diepte laat je al je onvrede, onrust en onlust toe, als een dierlijke oerkracht. Schrijf, vertel, grom, brul, dans en worstel je pijn en gedoe door het nauwe mentale geboortekanaal. Geef expressie aan wat je nog in de weg zit, liefst in de vrije natuur of op muziek. Laat los en baar je dank.

Kook mij nog wat meer!

Vang elke druppel dankbaarheid op, die je hebt geëxtraheerd. Tel je vele zegeningen. En laat het weten, in je intieme kring, wat je dit jaar doorvoeld en omgezet hebt. Dat is waar je innig dankbaar voor bent. Je kenbaar maken in je dank, hoe je kon buigen omwille van dat vlammetje in je hart, is de echte overgave. Schrijf het in je kerstkaarten, vertel aan het kerstdiner of maak in de Zoom-borrel een rondje waarin iedereen erover verhaalt. 

Omdat je weet wat dankbaarheid is, kun je het leven vieren

Voltooi in dank de losse eindjes die je dwarszitten, verzacht naar je nabijen en baar je dank deze weken! Reis gestaag verder door de donkerte. Weet dat je de weg naar het licht baant met de oefeningen, doe de dagopening. In de Advent dagsluiting-meditatie beoefen je de kunst van het danken. Ervaar de gloed van dankbaarheid als schepsel en schepper. Koester het tere vlammetje in je hart, dat eeuwig gloeit. Zo kom je op smaak, zodat je kan bijdragen. Jíj bent het lonkend perspectief!

Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag 'What's in it for me?' Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen? 

Header-Marianne Broos- Rik Balder

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | december 2022

Menukaart voor 2023

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in januari. Het tweede jaar heet Je bent zelf het instrument, dat begint met Kerst. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • In het online-programma Leef jouw jaarthema  reis je in jouw jaarthema door 2023, dat geeft je leven richting en betekenis.  Bij de inzet en oogst van het thema begeleid ik je via Zoom in een helpdesk. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 17.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle artikelen.

4 gedachten over “Advent 3 – Dankbaarheid”

  1. Bianca Mulder-Daas

    Lieve Marianne,

    Elke zondag weer genieten, met een mooi bewustwordingsproces voor de nieuwe week. Prachtige verwoording. Dankbaarheid geeft je kracht en een positieve mindset. Lieve groetjes van Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *