Advent 4 – Verstillen

Advent gaat over in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier 'bereidingen' (voltooien, verbinden, dankbaarheid, verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij. 
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Met elk sterven gaat 'een luikje bij je open' tot je in zelfbewustzijn opstaat.
Ik stierf als mineraal... om een plant te worden.
Ik stierf als plant... om een dier te worden. 
Ik stierf als dier... om op te staan als mens.
Waarvoor zou ik vrezen?
Wanneer werd ik ooit minder door sterven? 
RUMI

HET RECEPT VOOR JOUW VIERDE BEREIDING... VERSTILLEN

Voltooi je laatste karwei in de braadslee met een flinke plens rode wijn. Bol het lijf op, bak het knapperig af en laat het rusten. Blijf doorroeren in het verbinden, ga het aan of laat het gaan, tot er geen klonten meer zijn in je relatieleven. Blus af met innige dank. Zet dan de tajine van verstillen op je hete kolen van stress. Vul de aardewerken pot met klonten gedachten, verzet en meningen. Louter ze mals en geurig onder de kegelvormige deksel. 

Verstilling is je pièce de résistance van de advent-kookpot. Het zorgt voor een hemelse smaak. Pers jezelf niet langer uit, je vlees mag nu van het bot vallen. Sluit je af van de wereld en lig zachtjes te pruttelen onder de deksel. Ontspan in louter genieten.

Blijf in de kookpot tot 6 januari. Proef de volle, diepe smaken van voltooien, verbinden, dankbaarheid en verstillen. Kook (met) alles wat je hebt, tot je voelt dat je bereid bent. 

En nu mag het stil worden

Traditioneel is de hele adventsperiode van vier weken tot Kerst een ‘stille tijd’. De voorbije advent-weken bereidden de marinades van voltooien, verbinden en dankbaarheid zachtjesaan de weg naar ontvankelijkheid. Breng in stilte je persoonlijkheid tot rust, kom tot je essentie.

Wees blij met wat je al in orde hebt gemaakt. En wat nog niet voltooid is, láát je met Kerst! Schakel in je tempo terug, kies bewust wát je nog doet. Val stil vanaf Kerstavond. Doe enkel nog wat je (bij) vreugde brengt of wat rust en schoonheid geeft in huis, maar kalm aan. Slow down. 

Het verbinden in je relaties heeft je waslaag verzacht. Je lont steekt het licht aan in de mensen die kwetsbaar zijn. Nu de vanzelfsprekendheid van met de héle familie Kerst vieren wegvalt, mag het teder zijn in de cocon met elkaar? Bel of schrijf met je dierbaren en vrienden. Gebruik de fysieke afstand om in innerlijke- en stille nabijheid tot de ander te komen. 

Je hart gloeit stilletjes van dankbaarheid. Blijf je lijst met 'blessings' van afgelopen jaar (aan)vullen, verlies je niet in sentiment of geklaag. Zie de parels in de puin en de genade in alle ongemak. Ervaar in jezelf de magie van ‘stille nacht, heilige nacht’ in deze midwintertijd. Laat het licht uit de hemelhoogte in je neerdalen en je vrede brengen, dwars door alles heen. 

Gaandeweg ben je geopend voor Kerst: het feest van de innerlijke vrede. In de laatste donkerste dagen is verstilling de heilzame marinade in alle stress. Je brengt adem en maakt ruimte in de onafgebroken stroom van gedachten door je bewust te ontspannen. Door stil te worden kun je je helemaal afstemmen op je binnenwereld en toegang krijgen tot hogere sferen. 

Loutering om mens te worden

De vroege duisternis in deze dagen, de pikdonkere nachten en kale natuur nodigen je uit om te louteren. De corona-maatregelen doen daar nog een schepje bovenop, nu er geen ontsnappen aan is. Je bent ontvankelijker voor het leed, de pijn en het gemis in jezelf en in de wereld om je heen. Maar heb er geen gedachten over. Het IS, aanvaard het. 

Wees ontroerd, gefrustreerd, vermoeid en gepijnigd. Maar wees mens. Sta ermee op je stip. Ontlaad de spanning en stress, zowel lichamelijk als in je emotionele- en mentale wereld, door stil te worden of in de natuur te zijn. Ga voorbij je gedachten, en maak contact met je krapte. Tranen maken de weg vrij, zodat het weer kan doorstromen in je. Huil. Kwetsbaarheid die ontladen wordt, is kracht. Je bent ten volle aanwezig.

Adem is leven

Oefen je in bewust ademen. Doe de adem-oefening die bij dit artikel hoort, de 'moederadem'. Je ontlaadt fysiek de stress en vermoeidheid, richt je op je adem, en komt tot rust en helderheid. Wonderlijk hoe het werkt. Hoe het stil worden met iets wat je dwars zit, en bewust erin te ademen, je loutert. 

Het zijn transformatiemomenten, waarin je put uit de diepte en daarin reikt naar de hemel tegelijkertijd. De moederadem is eenvoudig. Je ontvangt wat je nodig hebt op de inademing (naar je buik). Een tel rust. En je gééft vanuit wat jou gegeven wordt op de uitademing (door je hart). En weer een tel rust. Louter je zo. Het is een machtig mooi instrument.

Adem om straks zo puur, open en verwachtingsvol als een kind het licht te ontvangen. Om voorbij te gaan aan zelfzucht, het kleine denken en comfort. De kostbaarheid van je bewustzijn te voelen, ruimte te maken. Werkelijk te dienen vanuit het stille midden, als de schat en het instrument dat je bent. 

Muziek is het allerhoogste!

Loutering ten top is muziek. Genadig, onverhoeds en onontkoombaar, hoe muziek recht het hart en de ziel binnenkomt. Uit hogere sferen neerdalend van bovenmenselijke schoonheid. Mij tot tranen roert, me in elke vezel van mijn lijf tot leven wekt. Alsof de code van mijn ziel wordt gekraakt, zo diep word ik geopend. 

Ken je dat, hoe muziek je vervult met vreugde, opwekking of troost? Telkens weer bij díe inzet van de cello, het warme timbre van iemands zangstem, dat loopje van die bas of die ijle vioolklank; als een hemelse cirkelzaag gaat het door je laatste restje koelbloedigheid of weerstand heen. Oké, het kan nu niet 'live'. Maar ik ga nog steeds los op muziek, keihard in mijn auto of stilletjes in mijn oortjes.

En natuurlijk het feest van de Top 2000, waarin je als mens herleeft. Echt momenten van zielsgeluk die je, zelfs al is het ruige muziek, van binnen helemaal stil maken. En waarna je liefst lang stil zou willen blijven, omdat je zo dicht bij jouw essentie bent dat woorden de magie zouden verbreken.

Laten we aan alle verhalen voorbij gaan
en komen tot wat waar is in ons.
Laten we daarvan de alomvattende tederheid voelen.
Houd vast aan niets.
Kom met volkomen lege handen tot jezelf.

RUMI

Vul je keteltje als lonkend perspectief

Gebruik de komende week om het langzaam stiller in jezelf te laten worden en naar binnen te gaan. Vind en bewaar de stilte in jezelf als de brandende vierde adventskaars. Kijk wat bij jou past. Verstilling kent vele vormen, waarbij ontspanning de sleutel is. Dat je even niets hoeft, niet hoeft te praten, zelfs even geen gedachten hebt. Als lonkend perspectief ga je nu 'je keteltje vullen'.

Maak een verlanglijst van alles wat je doet verstillen. Wandelen in de natuur, liefst dagelijks! Eindelijk dat hele dikke boek lezen (ik heb een hele stapel gekocht bij de boekwinkel), een foto album maken, handwerken of een serie kijken. Dagelijks een half uurtje online yoga. Hardlopen en dansen. In bad en een avondje in de vlammen van een vuurtje staren. Een dagje oppassen op kleine kindjes, ge-wel-dig, lekker aanklooien met zo'n hummeltje. 

Wat voor mij ook het summum van verstilling is: koken! Ad Maas, dertig jaar chefkok bij deVoorde/Pulsar, voltooide zijn levenswerk. Het kookboek 'De keuken van het hart', met meer dan 100 recepten en zijn kookbiografie, is werkelijk een aanrader.  

Jij bent het lonkend perspectief

Op Kerstavond is de Adventtijd voltooid en beginnen de 13 Heilige nachten tot Driekoningen op 6 januari. Tijd om tot jezelf te komen, om na de vakantie en volgend jaar weer zelfbewust en dienstbaar op je stip te kunnen staan. 

Je ontvangt nu eerst het licht wat komt, dwars door de duisternis heen. Dat is nieuw leven. Zoals tweeduizend jaar geleden een heldere ster aan de hemel de weg wees. Nu is het aan jou. Jij bent het lonkend perspectief! Wees zelf een baken van hoop. Maak je klaar voor de ontvangst van het licht. Straal en vlam! Wees de ster van dit Kerstfeest.

Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag 'What's in it for me?' Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen?

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | december 2021

2 gedachten over “Advent 4 – Verstillen”

  1. Marianne
    Hartstikke bedankt voor deze mooie processen. Echt een cadeau zo richting afsluiting van dit jaar.
    Dichter mij mijn Zelf, verzachting, verstilling, Liefde. Dank Liefs van Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *