Advent 4 – Verstillen

Advent gaat over in je ontvankelijkheid te komen, zodat je het licht van Kerst kan ontvangen. In vier 'bereidingen' (voltooien, verbinden, dankbaarheid, verstillen) maak je in je innerlijke- en uiterlijke leven de weg vrij.
Symbolisch beweeg je van mineraal naar plant, naar dier, naar mens. Met elk sterven gaat 'een luikje bij je open' tot je in zelfbewustzijn opstaat. Ik was een mineraal en stierf als mineraal... om een plant te worden. Ik stierf als plant... om een dier te worden.  Ik stierf als dier... om op te staan als mens.  Dat is nu: Sta op ... als mens!

HET RECEPT VOOR JOUW VIERDE BEREIDING... VERSTILLEN

Voltooi je laatste karwei in de braadslee van voltooien met een flinke plens rode wijn. Bol het lijf op, bak het knapperig af en laat het rusten. Blijf doorroeren in de wok van verbinden, ga het aan of laat het gaan, tot er geen klonten meer zijn in je relatieleven.

Blus in de midwinter je laatste wrokkige brokken af met innige dank in je stoommandje.  Zet nu de tajine van 'verstillen' op je hete kolen van stress. Vul de aardewerken pot met slierten verzet en meningen. Louter ze mals en geurig onder de kegelvormige deksel tot ze verdampt zijn.

Verstilling is je pièce de résistance van de advent-kookpot. Het zorgt voor een hemelse smaak. Pers jezelf niet langer uit, je vlees mag nu van het bot vallen. Sluit je af van de wereld en lig zachtjes te pruttelen onder de deksel. Ontsluit je verticale ontvangst, adem zoals je werd geademd in de moederschoot.

Blijf in de kookpot tot 6 januari. Proef de volle, diepe smaken van voltooien, verbinden, dankbaarheid en verstillen. Kook (met) alles wat je hebt, tot je voelt dat je bereid bent. Sterk je met de laatste regels van het Advent-gedicht van Rumi: Waarvoor zou ik vrezen? Wanneer werd ik ooit minder door sterven? 

En nu mag het stil worden...

Traditioneel is de hele adventsperiode van vier weken tot Kerst een ‘stille tijd’. De voorbije advent-weken bereidden de marinades van voltooien, verbinden en dankbaarheid zacht en zeker de innerlijke weg naar ontvankelijkheid. Breng in stilte je persoonlijkheid tot rust, kom tot je essentie.

Wees blij met wat je al in orde hebt gemaakt. En wat nog niet voltooid is, láát je met Kerst! Schakel in je tempo terug, kies bewust wát je nog doet. Val stil vanaf Kerstavond. Doe enkel nog wat je (bij) vreugde brengt of wat rust en schoonheid geeft in huis, maar kalm aan. Slow down.

Het verbinden in je relaties heeft je waslaag verzacht. Je lont steekt het licht aan in de mensen die kwetsbaar zijn, binnen of buiten de cocon van familie. Bel of schrijf met je dierbaren en vrienden. Doe je eigen innerlijke werk met wie er (nog) geen opening is om in stille nabijheid tot de ander te komen. 

Je hart gloeit stilletjes van dankbaarheid, in weerwil van het instinctieve brein.  Blijf je lijst met 'blessings' van afgelopen jaar (aan)vullen, verlies je niet in sentiment of geklaag. Zie de parels in de puin en de genade in alle ongemak. Báár je dank waar nodig, richt je op in zelfbewustzijn. 

Ervaar in jezelf de magie van ‘stille nacht, heilige nacht’ in deze midwintertijd. Laat het licht uit de hemelhoogte in je neerdalen en je vrede brengen, dwars door alles heen. Je brengt adem en maakt ruimte in de onafgebroken stroom van gedachten. Door stil te worden, stem je je af op hogere sferen. 

Gaandeweg ben je geopend voor Kerst: het feest van de innerlijke vrede. In de ldonkerste dagen is verstilling de heilzame marinade. Het laten sterven van al het 'geraas', het razend wegrennen van stilte. 

Loutering om mens te worden

De vroege duisternis in deze dagen, de pikdonkere nachten en de kale natuur nodigen je uit om te louteren. Je bent ontvankelijker voor het leed, de pijn en het gemis in jezelf en in de wereld om je heen. Heb er geen gedachten over. Het IS, aanvaard het. Wees gefrustreerd, vermoeid en gepijnigd. Maar wees mens! 

Ontlaad de spanning en stress, zowel lichamelijk als in je emotionele- en mentale wereld, door stil te worden of in de natuur te zijn. Ga voorbij je gedachten, maak contact met je krapte. Tranen maken de weg vrij, zodat het kan doorstromen in je. Huil. Kwetsbaarheid die ontladen wordt, is kracht. Wees aanwezig!

Adem is leven

Oefen je in bewust ademen. Doe de adem-oefening die bij dit artikel hoort, de 'moederadem'. Je ontlaadt fysiek de stress en vermoeidheid, richt je op je adem, en komt tot rust en helderheid. Wonderlijk hoe het werkt. Hoe het stil worden met iets wat je dwars zit en bewust erin te ademen, je loutert.

Sta op als mens in de adem. Je put uit de diepte en reikt naar de hemel tegelijkertijd. De moederadem is eenvoudig. Je ontvangt wat je nodig hebt op de inademing (naar je buik). Een tel rust. En je gééft vanuit wat jou gegeven wordt op de uitademing (door je hart). En weer een tel rust. Louter je zo. Het is een machtig, mooi instrument.

Adem om zo puur, open en verwachtingsvol als een kind het licht te ontvangen. Om voorbij te gaan aan zelfzucht, het kleine denken en comfort. De kostbaarheid van je bewustzijn te voelen, ruimte te maken. Werkelijk te dienen vanuit het stille midden, als de schat en het instrument dat je bent. 

Muziek is het allerhoogste!

Loutering ten top is muziek. Genadig, onverhoeds en onontkoombaar, hoe muziek recht het hart en de ziel binnenkomt. Uit hogere sferen neerdalend van bovenmenselijke schoonheid. Mij tot tranen roert, me in elke vezel van mijn lijf tot leven wekt. Alsof de code van mijn ziel wordt gekraakt, de trilling die je voelt, zo diep word ik geopend. Een enkele reis naar je goddelijk menselijk wezen zijn. Je word de hemel. 

Ken je dat, hoe muziek je vervult met vreugde, opwekking of troost? Telkens weer bij díe inzet van de cello, het warme timbre van iemands zangstem, dat loopje van die bas of die ijle vioolklank; de trompet of klarinet die als een hemelse cirkelzaag gaat het door je laatste restje koelbloedigheid of weerstand heen. Liefst 'live' als een fysieke ervaring. Maar ik ga ook 'los' keihard in mijn auto of stilletjes in mijn oortjes.

De klank van de muziek in het sema of het 'Weihnachts Oratorium' waarin je de eenheid met God beleeft, vrolijke kerstliedjes of de Top 2000: louterende klanken waarin je als mens opleeft. Echt momenten van zielsgeluk die je, zelfs al is het ruige muziek, van binnen helemaal stil maken. En waarna je liefst lang stil zou willen blijven, omdat je zo dicht bij jouw essentie bent, dat woorden de magie zouden verbreken.

Genoeg woorden nu,
Zet open het raam van je hart!
RUMI

Vul je keteltje als lonkend perspectief

Gebruik de komende week om het langzaam stiller in jezelf te laten worden en naar binnen te gaan. Vind en bewaar de stilte in jezelf als de brandende vierde adventskaars. Kijk wat bij jou past. Verstilling kent vele vormen, waarbij ontspanning de sleutel is. Dat je even niets hoeft, niet hoeft te praten, zelfs even geen gedachten hebt. Verschaf jezelf lonkend perspectief: bedenk alvast hoe je jij 'jouw keteltje gaat vullen'.

Maak een verlanglijst voor de tijd van Kerst en Oud en Nieuw. Wandelen in de natuur, liefst dagelijks! Dat hele dikke boek lezen, een foto album maken, handwerken of een serie kijken. Dagelijks een half uurtje yoga. Hardlopen en dansen. In bad en een avondje in de vlammen van een vuurtje staren. Een dagje oppassen op kleine kindjes, ge-wel-dig, lekker aanklooien met zo'n hummeltje. 

Wat voor mij ook het summum van verstilling is: koken! Ad Maas, dertig jaar chefkok bij deVoorde/Pulsar, voltooide zijn levenswerk. Met  'De keuken van het hart' , zijn kookbiografie met meer dan 100 recepten, ga je als vanzelf naar binnen en zet je het heerlijkste voedsel op tafel. 

Jij bent het lonkend perspectief

Op Kerstavond is de Adventtijd voltooid en beginnen de 13 Heilige nachten tot Driekoningen op 6 januari. Tijd om tot jezelf te komen, om volgend jaar weer zelfbewust en dienstbaar op je stip te kunnen staan. 

Je ontvangt nu eerst het licht wat komt, dwars door de duisternis heen. Dat is nieuw leven. Zoals tweeduizend jaar geleden een heldere ster aan de hemel de weg wees. Nu is het aan jou. Jij bent het lonkend perspectief! Wees zelf een baken van hoop. Maak je klaar voor de ontvangst van het licht. Straal en vlam! Wees de ster van dit Kerstfeest. 

OPDRACHT
Neem even de tijd om dit inspiratie-artikel op je in te laten werken in de vraag 'What's in it for me?' Welke tips neem je ter harte en wat ga je doen? 

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | december 2023

Menukaart voor 2024

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in januari. Het tweede jaar heet Je bent zelf het instrument, en het begint met Kerst. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • In het online-programma Leef jouw jaarthema  reis je in jouw jaarthema door 2024, dat geeft je leven richting en betekenis.  Bij de inzet en oogst van het thema begeleid ik je via Zoom in een helpdesk. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle artikelen.

2 gedachten over “Advent 4 – Verstillen”

  1. Marianne
    Hartstikke bedankt voor deze mooie processen. Echt een cadeau zo richting afsluiting van dit jaar.
    Dichter mij mijn Zelf, verzachting, verstilling, Liefde. Dank Liefs van Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *