zet je jaarthema

Nieuwjaar – Het jaarthema

Wat weet je écht? Dat doorleefd meesterschap, daarmee sta zelfbewust op je stip. Zie je leeropbrengst van elk levens- of kalenderjaar als een kruissteekje. Nieuwe ruimte, inzicht of innerlijke substantie die jouw rode stip tot een krachtig fundament maakt in de wereld.

Als levenskunstenaar ben je scheppend en dienstbaar in de grote vragen: Wie ben ik ten diepste? En wat kan ik echt bijdragen aan deze wereld? Je vindt jouw antwoorden als je bewustzijn hebt op de wisselwerking tussen je ziel en je feitelijke leven.

Groei in zelfbewustzijn en verdiep je levenskennis door elk jaar een bepaald thema te doorleven in je dagelijkse leven. Steek voor steek breng je zo jouw levenskunstwerk tot manifestatie. 

Wat is doorleefd, schept een onzichtbaar pad voor wat komt

Elk mens kan zin, betekenis en vervulling in het dagelijkse leven ervaren. Iedereen kan groeien en creëren. Je hebt het allemaal in je, maar vaak ben je het contact ermee kwijt. Verlies je je in hoogspannen verwachtingen, glijdt je leven als zand door je vingers, analyseer of nivelleer je elk sprankje levensvreugde weg. 

Zorg voor daadwerkelijke bezieling in je leven in een innerlijk spoor. Kies een jaarthema als rode draad. Dat geeft richting, sjeu en betekenis aan je leven en brengt je in de focus van jouw leren.

Elk jaar in december oogst je jouw jaarthema in de vraag: wat weet ik nu echt? Al die leeropbrengsten samen maken je tot een wijs mens en een milde meester. 

Wat wil er door jou heen geboren worden? 

Een jaarthema dient zich in jezelf aan, dat bedenk je niet.  Daarom neem ik de maand januari altijd als 'sprokkeltijd'. Je kijkt en luistert wat in het nieuwe jaar voor jou aan de orde is, zowel in je innerlijke-  als in je uiterlijke leven. Zelfs al viel of koos je jouw jaarthema misschien begin januari, zie het als 'werktitel' en houdt het open.   

Hoed je voor ‘goede voornemens' die uit afwijzing voortkomen, voor plat van A naar B denken, keiharde doelen of de verbeterstand. Schrap meervoudige thema's, formuleringen met meer/minder of jaarthema's waar een oordeel op zit. Dat zijn slimme bedenksels van de persoonlijkheid die voortkomen uit angst en behoefte aan controle. Dat is de dood in de pot.

Sta er niet op daarheen te gaan
waar je meent naartoe te willen gaan.
Vraag de weg naar de bron.
Het levende in jou zal zich in harmonie verenigen. 
RUMI

Alleen vanuit jouw essentie komt een waarachtige, liefdevolle impuls als respons op je sprokkelwerk. Dwars door alle verschijnselen (en je gedoe erover) heen ziet je essentie loepzuiver wat écht aan de orde is. Waar je nood, behoefte of blinde vlek zit of waar je iets in te leren hebt. Dat diepe aanvaarden hoe de vlag erbij hangt met je, brengt iets in beweging in de ziel.

Je ziel beweegt mee met het seizoen, de kiemen van het nieuwe ontstaan in de donkerte. Er is pril leven, dat zich kenbaar maakt in de vraag: Wat wil er door jou heen geboren worden? Die klank brengt je bij een jaarthema waar je als schepsel aan leert en als schepper in groeit. Niet een doel of oplossing, maar een geestelijke kwaliteit of een fris werkwoord dat voor jou een nieuwe ruimte ontsluit. 

Het woord of de zinsnede valt je in. Je voelt dat je erop resoneert, zonder het te begrijpen. Zo'n thema werkt als een stemvork waarop je je kan afstemmen als het instrument wat je bent. Ping! 

De echte meester is een leerling

Het jaartraject Zet je jaarthema ontwierp ik voor echte levenskunstenaars, die lerend en zachtmoedig op hun stip willen staan. Gedurende het hele jaar plaats jij jezelf als instrument in het licht van jouw jaarthema. Niet alleen de seizoenen maar ook de wetmatigheid van tijd en ruimte (het octaaf van bewustzijn) bieden je een natuurlijk ritme waarop je jouw leren bedding geeft.

Kernvraag in het jaartraject is: Hoe kun je als 'koperen keteltje' het beste van jezelf (blijven) schenken? Dat koperen (thee)keteltje staat voor je essentie. ‘Je bent als een theepotje, bedoeld om de heerlijkste thee te schenken’, zei Birgitte Pastoor, mijn oud-collega, altijd met twinkelende ogen. 'Ten diepste wil je jouw liefde, betekenis en talent geven'. 

Als je bij jezelf nagaat hoe het is gesteld met je tuit, je oor, je deksel, je deuk, je bodem en je vuur, dan weet je wat jouw aandacht vraagt. Doe het theepotje APK-tje als een eerlijk vertrekpunt voor jouw jaarthema-traject. Gedurende het traject komen alle aspecten voorbij, zodat je groeit als schepsel en schepper. 

APK-tje op je koperen keteltje

Begin bij de tuit, jouw gevende kracht. Krijgt de wereld jouw talent, je volle vermogen of schenk je slootwater? Is het dit jaar misschien tijd om erachter te komen wat jouw unieke talent is, wat jij écht te geven hebt? Of om jouw talent te laten groeien door het een nieuwe uitdaging te geven. Ben je toe aan meer of andere 'kopjes' of moet je juist leren doseren? 

Sta je open voor inspiratie, of zit je dekseltje potdicht? Heb je een bron waaruit je put? Zonder een flinke stroom vers water zet je geen lekkere thee! Is dit het tijd om nieuwe geest bij je binnen te laten komen? Jezelf tot leven te wekken en te voeden met nieuwe kennis, stilte, het onverwachte, de natuur, vervoering door kunst of muziek?

Hoe zit het met jouw vuur, jouw vitaliteit? Niets is zo smerig als thee waarbij het water niet flink heeft doorgekookt. Is het zaak om (weer) te  beleven dat je een lévende mens bent? Dat je passie, energie en hartstocht in je voelt branden? Kom dan in beweging dit jaar. Juist als je denkt: ik heb geen energie, ‘het voelt niet goed’ of ‘ik ben nu eenmaal depressief in de winter’.

Zonder stevig oor, je condities, kan een theepot niet voluit schenken.  Hoe zit het met condities als jouw woonplek en je financiële basis? Ervaar of geef je steun aan jouw dierbaren en vrienden?

Aandacht voor jouw bodem is ook essentieel. Zorg je goed voor je gezondheid, voeding en rust? Heb je een dagritme wat je een stevige basis geeft?

Tenslotte ben je eerlijk over de 'crack' of de deuk in je keteltje die zich nu manifesteert. Welke levenspijn, oude kwetsuur of kwetsbaarheid speelt op? Welke situatie triggert je daarin? Wat is de 'draak', patroon of angst die naar een dieper gelegen punt verwijst wat aandacht vraagt? 

Begin als schepsel, word een schepper 

Neem echt de volle verantwoordelijkheid voor jezelf als instrument, als schepsel en schepper. Ga het avontuur van het leven aan, bouw aan je levenskunstwerk. Natuurlijk kun je dat 'zelf' doen of samen met een vriend of vriendin. Mag ik jouw bezielende reisleider zijn ;)?

Dan ga je op reis in jouw jaarthema met een sprankelende online -inzet en oogst met een klas en visualisatie waarbij ik jouw inzet en opbrengst check. Een jaar waarin je geïnspireerd en uitgedaagd wordt met octaaf-kennis, inspiratie en aanwijzingen en Latifa-meditaties.

In deze keuken, volgestouwd met vers voedsel. Waarom genoegen nemen met een glas lauw water?! 

Header-Marianne Broos- Rik Balder

Marianne Broos | BROOS Levenskunstwerk | januari 2024

Menukaart voor 2024

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in januari. Het tweede jaar heet Je bent zelf het instrument. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • In het online-programma Leef jouw jaarthema  reis je in jouw jaarthema door 2024, dat geeft je leven richting en betekenis.  Bij de inzet en oogst van het thema begeleid ik je via Zoom in een helpdesk. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12..00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *