hemelvaart

Hemelvaart – Heartwash

In de natuur kun je nu de hemel op aarde beleven. De volle bloei van de meimaand, de jonge vogels tsjirpend in hun nestjes en de stralende zon, echt Hemelvaart. Alles in de natuur reikt uit naar de hemel, is licht en kleurrijk.

Die spetterende levenslust van de natuur stond jarenlang in schril contrast met een vreugdeloze dofheid in mij. Onverdraaglijk vond ik dat, maar het was niet anders. Mijn hart zat juist in het voorjaar vaak potdicht. Dat je weliswaar functioneert, maar je lijkt er zelf niet in te zitten, in de automatische piloot. Ook stress en moeheid maken dat je totaal geen voorjaarskriebels voelt.

Best confronterend als het innerlijk zo’n dooie boel bij je is, in al die lentepracht. Je bent gevangen in jezelf terwijl de natuur uitzinnig tot bloei komt. Hoe krijg je weer contact met vreugde? Het hart is de sleutel, daarin kun je je ten diepste verbonden weten met het leven. Neem een heart-wash, doe iets wat je tot leven wekt. Maak je hart vrij, zodat het weer ruimte krijgt. 

Waarom blijf je in de gevangenis,
terwijl de deur zo wagenwijd open staat? 

Sluit je beide ogen, om met het andere oog te zien.
Open je handen als je vastgehouden wilt worden.
Beweeg je uit de warboel van het vreesdenken.

Leef in stilte.
Wees dorstig naar het levenswater 
en ben gereed voor wat uit de bron voortkomt.
Stop het niet!
RUMI

Wees dorstig naar het levenswater

Als je geen innerlijk leven voelt, wordt het tijd om te ontdooien. Letterlijk je hart ophalen om je doodse, doffe binnenwereld weer tot leven te brengen. Ophalen betekent oppoetsen en opknappen. Alsof je hart door de innerlijke wasstraat gaat en je levenslust onder het stof uit tevoorschijn komt. 

Een heart-wash werkt zoals de carwash. Het is een uitgelezen programma, dat je helemaal doorloopt. Innerlijk word je eerst flink gewassen en geborsteld, dan nog eens zacht gesopt en afgespoeld, je wieldoppen met de hogedrukreiniger, tenslotte extra glansmiddel en drogen. 

Je kan voor jezelf uitvinden wat jouw ideale heart-wash is waarin jij helemaal aan je trekken komt. Doe dat in de dagen met Hemelvaart. Wat wast de moeheid, de zwaarte en zorgelijkheid weg? Wat wakkert je levensvuur aan en wat opent jou? Welke vorm van bewegen brengt je in jouw vitaliteit?  

Zoek nauwgezet uit wat jou ontdooit, opfrist en waar jouw natuur het best mee resoneert.  Begin met je ultieme heart-wash te omschrijven, zodat de stroom van verlangen op gang komt. 

Wat uit de bron voortkomt

Mijn ultieme heartwash was jarenlang om door Turkije te trekken in april/mei. In mijn eentje met een kleine rugzak, stappend langs geitenpaadjes, archeologische sites en door kleine dorpjes. Flink afzien op steile hellingen, waarin ik alle vastgekoekte stress en gedoe omzet. Soms de weg kwijt zijn en die weer terugvinden.

Onverwachte ontmoetingen, meestal met schapen en geitjes. Overnachten in kleine pensionnetjes of bij mensen thuis. Vooral groenten en fruit eten, geen koffie of alcohol. Schoongeboend worden in de hammam. Fluitende vogels, zachte wind, zon, geurende sinaasappelboomgaarden, zee, bos en bergen.

Eindeloos strand, de rots op de vlakte en de boom van achthonderd jaar oud. Mijn ziel en bewustzijn valt ermee samen. Langzaam wordt het stil in mij. Ik laat los in het lopen, geniet met volle teugen en kom helemaal in mijn aard. En plotseling is daar dan de inspiratie. En het hart dat volop stroomt. 

Het wonderlijke is dat ik, hier in Nederland, in mijn innerlijk moeiteloos 'dáár' ben. Mijn hart pikt meteen de resonantie op zo gauw ik er aan denk: ik ruik, hoor, voel en zie de plekken waar ik van houd. Mijn ziel laaft zich aan die herinnering, het geeft instant vervulling zonder vliegschaamte ;). 

Sinds de komst van Luna, mijn witte herder, neem ik bijna dagelijks een bosbad. En ga ik zo vaak mogelijk naar zee, waar wij allebei zo blij als een kind in de golven duiken. Ik zit bijna wekelijks in het theater of hoor live-muziek met 'We are public', ik verzamel oude Turkse kunst op Catawiki en dans de Lindy-hop. 

Try this at home

Maak heart-wash programma’s voor jezelf. Plan om op reis te gaan of een paar dagen weg, dat trekt de ruimte van de ziel open. Ontwerp ook 1-daagse of zelfs 1 dagdeel heart-wash programma’s, in- of dichtbij huis. Spoor jezelf aan om echt IK te zeggen, vrijmoedig te kiezen voor dat waar jíj van houdt.

Neem de drie zinnen uit gedicht van Rumi als vertrekpunt. 'Sluit je beide ogen, om met het andere oog te zien'. Laat de beelden en verwachtingen los van de persoonlijkheid, die kijkt met de blik van het perfecte plaatje. Schouw in de wereld van mogelijkheden met je geestesoog, waar jouw verbeeldingskracht huist.

'Open je handen als je vastgehouden wilt worden'. Kom uit voor je verlangens, wees scheppend in plaats van afwachtend. Open je in 'niet weten' en richt je tot iemand die je even helpt of inspireert om jouw ideale heart-wash te ontwerpen. En vooral die laatste zin is cruciaal: Beweeg je uit de warboel van het vreesdenken! Doe niet te moeilijk en zoek niet te ver, niet denken maar doen: hoppeldepop! 

Waar leef jij van op? Ik heb een heel rijtje ... Een geweldig mooi boek lezen. Massage of sauna om spanning en vermoeidheid los te laten. Flink in beweging komen, weer eens gaan dansen. Ontzettend lekker eten, orgastisch eten noem ik dat, bereiden of 'op restaurant gaan' zoals de Vlamingen zo mooi zeggen. Prachtige muziek of een film die je raakt. Een hele dag of weekend in de natuur zijn. Of juist een culturele heart-wash. 

Me-time

Maak een wasstraat(je) waarin jij volledig aan bod komt, wat jouw levensvuur wekt en waar jouw hart echt van opknapt.

Het vraagt echt dóen. Plan jouw heartwash en ga het blijmoedig aan. Zeker als je neiging hebt om te somberen, je jezelf vaak verschuilt achter allerlei bezwaren of neigt te blijven hangen in je moeheid. Kom van de bank, haal je hart op. Gun jezelf ME-time in de maand mei. Het is hart nodig. Trek je plan, doe wat jou voedt. Stop het niet!

Dit is jouw heart-wash: je weet dat dit voor jou goed is, jíj vindt dit leuk en gedijt erbij. Het zal je een worst wezen wat anderen op dat moment aan het doen zijn. Geen FoMo -‘Fear of Missing out’-, de heart-wash doe je voor jezelf. Je mist helemaal niets. Dat heet inmiddels JoMo: The joy of missing out. Wat een vrijheid!

Ben gereed voor wat uit de bron voortkomt

Zoek het in het onverwachte. Vroeger kwam ik nooit in de natuur, wandelen was niets voor mij en wat vond ik die bergschoenen lelijk. Toch bracht dit trekken door Turkije mij telkens weer bij mijn eigen aard en wezen. Tegelijkertijd ben ik gespitst op nieuwe wegen, want het hart wil avontuur en de ziel verlangt naar 'vers voedsel'. Mijn schepper ziet de mogelijkheid in de gegevenheid. 

Ik heb een paar gloednieuwe hardloopschoenen gekocht. Beleef de vreugde van het jazz-festival in Breda met Hemelvaart. Elke zaterdag draai ik oude c.d.-tjes in de auto op weg naar het bos met mijn dementerende moeder. Ik gooi stokken voor de hond, zij schuifelt achter haar rollator. Na afloop genieten we van koffie en een warme wafel. Thuis ga ik in bad en heb ik een nieuwe detective-serie klaarstaan. 

Het begin in jou! Ben je bereid om weer een lévende mens te worden? Jouw opleven en herleven past in de drieslag Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Je beweegt opwaarts in je bewustzijn. Na 40 dagen heb je het lijden van Pasen omgezet, nieuw leven is voelbaar in je hart en met Pinksteren opent je geestkracht.  

Beleef een hemelse tijd nu. Ontwerp en doe jouw heart-wash. Vind de weg naar vreugde. De deur staat wagenwijd open...

What's in it for me? 

 • Het Transformatiejaar start in juni. Maak een belafspraak als je het verlangen voelt om 40 weken deze innerlijke reis te maken met mij als gids. 
 • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
 • Abonneer je gratis op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen.
 • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen.
Header-Marianne Broos- Rik Balder

Marianne Broos | BROOS' Levenskunstwerk | mei 2024

2 gedachten over “Hemelvaart – Heartwash”

 1. margriet bakker

  Lieve Marianne,
  Dank je voor dit inspirerende artikel. Precies wat ik nu nodig had. Ook ik zit al een week te somberen en verstrikt in mijn negatieve gedachten. Tijd voor een heartwash. Straks ontbijten op het gras in de zon, en daarna lekker met de mountainbike de Drentse bossen in. Volgend weekend gaan we op fietsvakantie naar Praag, als het aan mij ligt één lange wasstraat!
  Fijne zondag gewenst, Liefs Margriet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *