draak

Herfst – Ga voor je talent

Hoe blijf je in de hogedruk-ketel van deze tijd zelfbewust en dienstbaar je werk doen? Het gedicht van Rumi 'Wees een schepsel, word een schepper' wijst een vitale weg in de strijd met je innerlijke draken. De moed die dat vraagt, hoort bij de herfsttijd. Aanvaard en ken jezelf, ook in je zwaktes en stemmingen die de donkerte in je oproept. Wees een schepsel!

Begin elke ochtend 'op je stip' met een dagopening, zeker als je vanuit huis werkt. En weet als schepper waar het jou om te doen is. Die krachtige vraag stel je jezelf elke ochtend in de Dagopening 7-daagse van de herfst.

Weet waar jouw dienstbaarheid over gaat. In dat licht overwin je steeds opnieuw je gedoe, je angst en je donkerte. Het is jouw talent dat je dienstbaar en scheppend maakt. Wat je doet lééft, als je de wereld jouw talent schenkt.

Ga jij nu maar voor je talent!

Van alle sleutels om uit je (herfst)dip en überhaupt door een crisis heen te komen, is talent de krachtigste. Talent is jouw unieke vermogen, een 'goddelijke vonk' die jij draagt. Datgene wat jij gééft van nature. Hoe jij op jouw manier scheppend bent.

Talent is iets wat jij als geen ander kan en dat zo veel dieper is dan een vaardigheid. Je brengt iets teweeg, als een licht dat in donkere tijden straalt. Het is je gouden sleutel, zeker als je in de (innerlijke) donkerte zit.

Mijn vroegere leermeester Jan de Dreu reikte me ooit de sleutel van talent aan, in de woorden: ”Ga jij nu maar voor je talent”. Niet me nog verder identificeren met mijn materiële en emotionele malaise, die bijstandsmoeder heette, maar mijn talent tot leidraad maken. 

Dat kun je ook doen als je zoekt naar vervulling of als je gevoelig bent voor de herfst-dip. Je mobiliseert jezelf innerlijk en doet dat ene wat in jouw macht ligt om te doen: je talent laten stromen. 

Talent brengt je leven tot betekenis

Het ontdekken en geven van jouw talent brengt jezelf in je plus. En uit je dip. Dat heb ik ervaren toen ik, na die opmerking van Jan, mijn talent ‘bezielen’ bewust ging inzetten. En wonderlijk genoeg bleek die donkere periode in mijn leven een geweldige biotoop om mijn talent te laten groeien. Niet in een dikke baan, zoals ik voordien had, maar low profile zonder status, mantelpak en lease-auto.

Mijn 'bezielen' vond zijn weg naar allochtone buurkinderen die bij mij een tweede thuis vonden, naar een vriendin die terminaal ziek was, naar de vrijeschool die te weinig leerlingen had. Vrijwilligerswerk waarin ik van betekenis kon zijn en al doende ontdekte hoe mijn talent werkte. 

Begin als schepsel
wordt een schepper.

Wacht nooit bij een grens!

In deze keuken, volgestouwd met vers voedsel...
Waarom genoegen nemen met een kopje lauw water? 

Gewoon doen!

Wacht nooit bij een grens, zegt Rumi terecht. Niet denken, terugkrabbelen of afwachten: doen! De kolfjes naar jouw talent aanpakken, je liefde leggen in allerlei werk dat je niet bevalt of saai is. Dat is een genade in tijden van donkerte. Niet alleen voor je afnemer, ook voor jou.

Simpelweg aan de bak blijven en verantwoording nemen in jouw maat. Hoppeldepop, ook al is de worsteling soms gigantisch. Juist als 'bezieler' lag bij mij de innerlijke doodsheid ook constant op de loer. Want jouw talent kun je niet aan jezelf geven, daar heb jij weer iets of iemand in nodig.

Sinds die tijd weet ik twee dingen. Dat ik leerling moet blijven om te groeien. Zonder leermeester, leerframe en metgezellen was ik nooit zo ver gekomen in het leren dealen met mijzelf en mijn depressieve stemmingen. Dat lukt echt niet als doe-het-zelver.

En ik wist dat ik het daadwerkelijk géven van mijn talent nooit en te nimmer los mocht laten. Mijn talent schenkt, al is het maar 1 druppeltje, hoe het ook met me gesteld is. Zelfs op een dipdag heb ik een talentmoment.

Overwin de draak van wanhoop

Op 29 september wordt het Michaelsfeest gevierd, het feest van moed. Joris overwint de draak van de opkomende wanhoop en komt tot het juiste handelen. In het derde jaar van de Pulsar Academie beleefde ik een doorbraak in mijn dynamiek van depressie en talent. Ik zou stage lopen in een Inspiratieweek, maar ik was verschrikkelijk neerslachtig in de weken voordien. Toch vond ik de moed om te gaan.  

Tot mijn stomme verbazing bleek ik én depri te kunnen zijn én mij volledig te kunnen geven in mijn talent. De draak was overwonnen. Die ervaring heeft mij bevrijd van angst voor de toekomst. Wat er ook gebeurt, hoe ik me ook voel, mijn talent kan AAN. En ik hoef me geen zorgen meer te maken of ik passend werk vind.

Talent is oneindig creatief, met je talent kan je in principe overal terecht. Wat ik ook doe, welke baan ik ook heb: ik breng er mijn licht. 

Waar is mijn talent voor bedoeld? 

Als je van betekenis wilt zijn en vervulling wilt ervaren, laat je jouw talent de loop van jouw carrière bepalen. Pak je moedig datgene op waartoe jij geroepen bent in je huidige werk of maak je een carrièreswitch. Geef je angstige draken het nakijken.

Als je eenmaal je talent-spoor te pakken hebt, krijg je een steeds verfijndere intuïtie. Je weet: hier kan ik iets betekenen. Aan deze afnemers verbind ik mij, soms tegen wil en dank. Overwin de wanhoop. Ga de drempel over, word zelf een meester. In deze keuken, volgestouwd met vers voedsel, waarom genoegen nemen met een kopje lauw water? 

Marianne Broos | Broos Levenskunstwerk | 29 september 2022

  • Wil je ervaren hoe je zelfbewust 'op je stip kan staan'? Doe de gratis dagopening.
  • In het Transformatiejaar maak je 40 weken een innerlijke reis, om tot diepere zelfkennis te komen en jouw meesterschap te ontsluiten. 
  • Kijk in de shop voor de Herfst dagopening 7-daagse en de Latifa-meditatie. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief en op het gratis weekthema.