Vakantie 4 – Na-de-vakantie dip

Klassiek slaat de na-de-vakantie dip toe aan het einde van je vakantie en de eerste werkdagen. Als een vogel die weer in een kooitje moet. Help, je hoofd staat totaal niet naar je werk. Pfffff, je voelt flinke weerstand of ziet op tegen het gedoe, nog versterkt door de corona-maatregelen.

Voor je het weet, zit je in het oude liedje. Raak je gestresst of juist verveeld, hijgen de targets in je nek of zitten je leidinggevende of collega's als vanouds in je allergie? Je wens 'het vakantiegevoel vast te houden' spat als een zeepbel uiteen. 

Eerste hulp bij de na-de-vakantie-dip

Besef dat iedereen zich door de eerste werkdagen heenworstelt. Herken eerst hoe jij dat doet. Doe je mopperend en plichtmatig je werk? Zakt de moed je nu al in de schoenen? Zet je de knop om en draaf je binnen no-time weer mee? Of overvalt jou de vervreemding?

Dat je, fris terug van vakantie, de gang van zaken in de organisatie met verbijstering aanschouwt? Als je iemand bent die juist wel blij is dat ‘alles weer in het gewone ritme is’, heb je waarschijnlijk het minste last.

Wat kun je doen om de overgang zachtmoedig te maken? 

Vlieg, vogel, vlieg naar je aanboren thuis.                                                                        
Je bent uit je kooi gesprongen.
Je vleugels worden teruggeworpen in de wind.                  
Laat de stilstaande en moerassige wateren achter je.                                            
Snel, o vogel, naar de bron van leven!
RUMI

Zorg voor een goede landing 

Onderschat niet dat je landingstijd nodig hebt na de ‘high’ van de vakantie. De werkwereld verschilt fundamenteel van de privéwereld, niet alleen qua rol en taak maar ook qua tempo en energie.

Niet zo gek dat je innerlijk crasht of praktisch een neuslanding maakt in alles wat weer ‘moet’. Je vrije, relaxte stemming slaat om en wordt achterwaarts. Je krijgt tegenzin of je gaat dippen. 

Doe daar niet te moeilijk over. Tegenzin is energie die geblokkeerd is. Maak die energie weer voorwaarts door goed te oogsten. Je vakantiegevoel vasthouden is een illusie. Oogsten werkt wel. Daarmee transporteer je de vitale vakantie-spirit naar het gewone (werk)leven. Neem je besluiten op basis van de nieuwe richting die jouw vakantie innerlijk opgeleverd heeft. 

Oogst tijdens de terugreis of in een oogst-uurtje thuis. Verzamel de kleine zegeningen die deze vakantie je bracht, verpakt in concrete gebeurtenissen. Wat heb je ontvangen vanuit de behoefte of het motief waarmee je jouw vakantie begon?

Stel dat jouw motief ‘rust’ was of  'avontuur’. Ga eens na: waarin of wanneer heb je dat ervaren? Al was het maar 1 moment. Maak een innerlijke foto en voel de vervulling opnieuw zodat het een krachtige herinnering blijft. Je maakt een verdiepingsslag door in de gebeurtenis het antwoord of zelfs de genade te zien. Dit vervuld zijn op jouw IK- behoefte of motief maakt je ziel(s)gelukkig. 

Oogst het liefdesmoment

Stel ook je oogst vast in de dynamiek van 'samen'. Wat ging met elkaar van een leien dakje, waarin kon je de ander volgen in diens passie? Wat zie je van jezelf, confronterend of hoopvol, kijkend in de spiegel van relatie? Wat heeft je verrast, ontroerd en verwonderd aan de ander? En wat zijn de momenten geweest dat jouw hart verruimd is in het WIJ?

Dat is de opbrengst van jouw vakantie in relationeel opzicht. Zo heeft de relatie met degene(n) met wie je op vakantie was zich verdiept of vernieuwd. Ook daar maak je een innerlijke foto van en je herinnert je dat in jouw omgang met hem/haar. Zo staat een  half uurtje uitgelaten beachballen met mijn zoon in mijn hart gegrift. 

Oogst van de 'holy'days

De leegte van de vakantie maakt je ontvankelijk voor nieuw inzicht, dat wat 'holy' is. Noem het de bron van leven, geest, jouw innerlijke stem, je intuïtie... Anyhow, HET komt er even doorheen. Zo kwam ooit terwijl ik in de auto zat op weg naar een verlanglijst-event, een eenvoudig zinnetje in mij op dat mij perspectief gaf voor de komende twee jaar. Out of the blue.

Een vriendin vertelde me over zo'n heilig moment in de bergen: ‘De natuur gaf mij een oersterk gevoel en een bodem. Ik weet niet wat komt, maar dat maakt niet uit. Ik vertrouw in mijzelf’. Ontving jij ook een diep inzicht? Iets wat je te binnen schoot, je ergens las of je hart je ingaf? Daar zit je clou en je richting. 

Zaken doen met jezelf!

Transporteer de oogst van jouw vakantie door besluiten te nemen voor de periode die volgt. Eerst in IK. Maak jouw welzijn tot topprioriteit nu je weer weet hoe je bent als 'vrije vogel'. Besluit wat jou dient in beweging, meditatie, ontspanning en ritme. Plan het, doe het.

Dan WIJ. Kijk met een frisse blik naar de ander vanuit de ruimte die je weer voelt in je hart. Dan HET. Sta vanuit de oogst van jouw vakantie krachtig op je stip in jouw zelfbewustzijn. Wat heb je in jezelf (op)nieuw ontdekt? Wat wil je verwezenlijken? Klein of groot, maakt niet uit. Hier gaat het mij om!

Word oorzaak

Het hele circus begint weer. Als je niet oppast , ben je zo weer een gevolg. Keer het om. Je bent zelf het instrument. Wat jij als oorzaak initieert, geeft betekenis. Wees trouw aan wat jou innerlijk roept, blijf die innerlijke reiziger. Geef uiting aan jouw liefde en leer in je relaties.

Zoek in de werkwereld het kolfje naar jouw hand, zoals de timmerman de kapotte deur ziet. Je talent is als een jonge hond, dwars door (je eigen) gedoe en tegenzin heen. Geef het iets waarvan het gaat kwispelen. Want je talent werkt altijd met plezier, zelfs als je bruine kleurtje allang verdwenen is.

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | augustus 2021

What's in it for me?

  • In de gloednieuwe Latifa vision quest bevraag je jouw ziel en beluister je jouw hart om tot een nieuwe 'na -de-vakantie-stap' te komen. 
  • Het nieuwe Transformatiejaar start in september, een individueel traject met Marianne van 40 weken waarin je (innerlijk) werk maakt van jouw verlangen. 
  • Kijk in de shop voor de Zomer en Herfst dagopening 7-daagsen en de Latifa-meditatie's. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.