Vakantie 1 – Verlanglijst

Wil je deze zomer(vakantie) als ‘holy days’ beleven? Luister eerst naar je zielsverlangens en haal de geest binnen! Richt je dan pas op de vormwereld in wat je gaat doen. Stem je af op jouw hoogste orde, om echte bezieling te brengen in jouw zomertijd. 

Daartoe plant je jezelf in de levensstroom, zoals dit Chinese geluksboompje dat ik ooit van een vriendin kreeg. Spreid je takken in het genadige zonlicht uit. Zorg voor stevige IK stam, verzamel jouw vreugde als edelsteentjes. Maak vriendelijke hartverbindingen met andere bomen. Plaats jezelf met de Zomer dagopeningen in de verticale beweging tussen hemel en aarde. Breng zo bewustzijn en bezieling in elke dag. 

De gouden tip voor om 'holy days', heilige/hele dagen, te ervaren: Maak een vakantieverlanglijst. Vang de geest en richt je hart zodat de vorm daaruit kan volgen. 

Zuiver van hart
trek je de wereld door.
En je raakt in de ban
van alles om je heen.

Maar het ontgaat je
dat wat je zoekt
je al bent. 
RUMI

Maak jouw vakantieverlanglijst 

#1 Ga een uurtje zitten, met een leeg vel papier en wordt even stil. Voel waar je behoefte aan hebt, wat je nodig hebt. Aanvaard die nood, de krapte die er is. Sta ermee op je stip. Zo is het nu. Adem uit. Vraag dan heel lief aan jezelf: waar leef ik van op?

Hop, er plopt een woord of zinnetje in je op. Iets als ... vreugde voelen, je geest vrijmaken, tot rust komen, opladen, opbloeien, uitademen, herbronnen, ontspannen, je hart ophalen etc. Eén ding! Dat is jouw motief van deze vakantie: jouw JA. Schrijf het in grote letters bovenaan je vel papier. Dit wil ik. 

#2 Maak meteen aansluitend een lijstje van 10-15 dingen die je deze zomer wilt beleven. Stel jezelf fris de vraag. Wat lijkt je ge-wel-dig? Wat of wie wil je zien? Wat inspireert je en wat brengt jou echt tot rust? Schrijf dit lijstje onder je motief. 

#3 Teken een helder overzicht van de zomerperiode op je papier. De maanden juli en augustus, misschien wel tot september. Markeer al je vrije tijd, weekenden, vakantieweken en je vrije dagen. Kijk waar jouw verlangens een plek kunnen krijgen, koop alvast kaartjes, spreek dingen af met anderen en… laat ruimte voor het onverwachte. 

Zuiver je hart

Je vakantieverlanglijst is je wegwijzer naar vreugde. Hier laad jij van op, het inspireert je en maakt je levenslustig. Dit is wat je graag doet als je letterlijk even ‘vrij’ bent. Misschien komt de stroom verlangens moeizaam op gang, maakt het je verdrietig of vind je het een saai lijstje. So be it

Kijk eens naar jouw verlanglijst. Een vreemde mix van wat ze passies noemen: diepe hartsverlangens en echte behoeften, vrolijke uitjes en goddelijk genot, guilty pleasures en simpele genoegens. Zeg: ‘this is me’. Hier geniet ik van met hart en ziel. Niks te #instragramproof. Echt typisch jij, eigenaardig. 

Eigenheid zit diep in je aard, het maakt je authentiek en vervult je ziel met vreugde. In je gewone leven verdwijnt eigenheid vaak in een moeras van brave aanpassing of lichte gène. No more! Jouw eigenheid wil gevoed en geleefd worden. Dit is je kans!

Máák niet alleen je vakantieverlanglijst, voer hem ook uit. Wees creatief en kijk hoe je verlangens vorm kunnen krijgen. Vakantie laad je IK op, zodat je de dagdagelijkse tsunami straks weer met frisse moed tegemoet gaat. Zorg dat jij aan je trekken komt en gun het de ander ook.

Blij in een WIJ

Je hart wil zich verbinden in de zomer, zelfs als je zo'n alleenreiziger bent als ik. Kijk op je verlanglijst wat zich leent voor 'samen'. Vind je geestverwanten in wildvreemden op een cursus of plek. Sluit je aan bij een groepje fanatiekelingen of ga met een vriend(in) iets vernieuwends doen. Vind vreugde die je deelt!   

Met een gezin/familie/partner, een reisgezelschap of een groep vrienden maak je allemaal frank en vrij een vakantieverlanglijst. Kom samen en ieder leest zijn of haar lijst voor. De vakantiemotieven (‘waar leef je van op’) kunnen flink verschillen en dat mag. Ga niet in de strijd, eisen of wegcijferen. Ieders IK telt. 

Creëer gelegenheden om ieders motief of verlangens ruimte te geven, in een dagdeel of een paar dagen alleen of met iemand anders. Gun het jezelf en de ander, juist om de eigen aard en behoefte te honoreren. Trek zelf intussen je eigen plan, zodat iedereen met een blij hoofd uit deze IK-tijd komt. 

Trek de werelden door 

Speel met eigenaarschap in een WIJ, krijg een smaak van elkaars werelden. Niet ‘wat gaan we doen’ en halfhartige compromissen. Op avontuur! Ieder is een dag(deel) eigenaar en kiest iets uit zijn/haar vakantieverlanglijst. Je volgt de eigenaar in diens verlangen, laat je gedoe los en gaat 100% genieten.

Als een kind dolgraag wil apenkooien in de woonkamer: speel mee. Sta met zijn allen vroeg op omdat iemand de zonsopgang wil zien. Volg degene die iets nieuws wil leren zoals de Lindy-hop, een sport of een vreemde taal. Ben eens ‘chill’ en doe een dagje niks zoals je pubers. Zet je over je weerstand tegen gezelschapsspelletjes heen met de echte spelletjesfanaat in de familie. 

Waag je aan volstrekte zomerzotheid, inclusief voorpret. Ik nodigde mijn vriendin vorig jaar per post uit voor 'the summergames' met een beschilderde beachbalset. Grinnekend ernaar toe geleefd, enorm de slappe lach op de dag zelf. De zelfgehaakte medaille hangt nu nog boven mijn bed. 

Zoek wat je al bent

Ken je de film 'The bucket list', met Jack Nicolson en Morgen Freeman? Twee mannen die niet lang meer te leven hebben, maken een lijst van alles wat ze nog willen beleven. Ze trekken de hele wereld door, werken hun hele verlanglijst af. Hun IK vindt vreugde, daarin dienen ze elkaar en hun geliefden.

Eén onvergetelijke scène gaat over de twee vragen die de bewakers aan de hemelpoort stellen volgens de Egyptische mythologie. De eerste is 'Have you found joy in your life?' Als je vreugde vond, mocht je ziel de hemel betreden. Nou, dat vinkje konden ze ruimschoots zetten! 

Vreugde wordt gezaaid in IK, door iets te doen waar jij als schepsel van opleeft. Vreugde groeit door je kenbaar te maken in je behoefte, in een klip en klaar verzoek. Het is in het ontvangen dat je geeft. Dat opent de poort voor vraag twee: "Has your life brought joy to others?"

Je hart wil niets liever, het bloeit in het bijdragen aan elkaars welzijn. Wees creatief als schepper, breng geluk! Kijk wiens verlangen je vol vreugde kan vervullen. Zo draag je deze zomer een kostbaar steentje bij, kom je tot bloei in een bos vol geluksboompjes.  

What's in it for me?

 • Wil je jouw vakantiemotief ontdekken? Boek  een leergesprek en een nachtje in het gastenhuisje.  
 • Het Transformatiejaar, een individueel leertraject van 40 weken, start in september. Maak een bel-afspraak met Marianne om te beluisteren of dit nu passend is voor jou. 
 • Bestel de Zomer dagopening 7-daagse. Met de reeks van 7 dagopeningen breng je de hele zomer vreugde en bezieling in je leven.
 • Kijk in de shop voor de Latifa-meditaties, Latifa-wandeling en Latifa vision-quest.
 • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle inspiratie-artikelen te ontvangen en op het weekthema

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | juni 2024

1 gedachte over “Vakantie 1 – Verlanglijst”

 1. Wauw Marianne, wat een geweldige tip om een zogenaamde vakantieverlanglijst te gaan maken! Dat ga ik zeker doen; daarna 1 op 1 en in de “blij in de wij” vorm delen.
  Op dit moment herhaal ik de lente-dagopeningen terwijl het buiten ‘natuur-lijk’ al heerlijk zomers voelt, dus vol vuur en enthousiasme, vol kleur en de juiste energie, ga ik heel graag door met de aanstaande zomerdagopeningen !
  Alleen al de speelse voorpret maakt me blij.
  Dank je wel voor je inspiratie.
  Warme groet, Nelleke.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *