Vakantie columns

Vakantie 1 – Verlanglijst

Zet je verlangen aan, om in deze zomer ware ‘holy days’ te beleven. Juist en ook in coronatijden. Maak je geest weer vrij, kom tot rust en laad op. Nu je misschien niet kunt doen wat je het liefst of altijd doet, vraagt het praktische en creatieve levenskunst om bezieling te brengen in je vakantie. Dit is mijn gouden tip: Maak een vakantieverlanglijst. Echt, het werkt. 

Zo maak je jouw vakantieverlanglijst 

#1 Ga een half uurtje zitten, met een leeg vel papier en wordt even stil. Vraag jezelf: waar leef ik van op? Hop, er plopt een woord of zinnetje in je op. Dat is jouw motief van deze vakantie: jouw JA. Schrijf het in grote letters bovenaan je vel papier. Dit wil ik. 

#2 Maak meteen aansluitend een lijstje van 10 dingen die je deze zomer wilt beleven. Juist nu veel geijkte zomeractiviteiten vervallen, stel je jezelf fris de vraag wat je wil beleven. Wat lijkt je ge-wel-dig? Wat of wie wil je zien? Wat inspireert je en wat brengt jou echt tot rust? Schrijf dit lijstje onder je motief. 

#3 Teken een overzicht van de zomerperiode op je papier. Markeer al je vrije tijd, weekenden, vakantieweken en je vrije dagen. Kijk waar jouw verlangens een plek kunnen krijgen, koop alvast kaartjes, spreek dingen af en… laat ruimte voor het onverwachte.

Tijd… voor eigenheid 

Je vakantieverlanglijst is je actuele bron van vreugde: dit is waar jij blij van wordt. Hier laad jij van op, het inspireert je en geeft je leven betekenis. Dit is wat je graag doet als je letterlijk even ‘vrij’ bent. Echt typisch jij, zeg maar gerust eigenaardig ;).

Kijk eens naar jouw verlanglijst. Een vreemde mix van passies en echte behoeften, van guilty pleasures en simpele genoegens. Tja, ‘this is me’. Eigenheid zit diep in je aard, het maakt je authentiek en origineel. In ons gewone leven verdwijnt eigenheid vaak in een moeras van brave aanpassing of heb je geen tijd voor al die dingen. Jouw eigenheid wil gevoed en geleefd worden. Dit is je kans!

Máák niet alleen je vakantieverlanglijst, voer hem ook uit. Zo’n helder IK-spoor in de vakantie is een must, hoe egoïstisch het misschien ook lijkt. Het is geen luxe, maar een noodzaak. Vakantie laad je IK op, zodat je de dagdagelijkse tsunami straks weer met frisse moed tegemoet gaat. Zorg dat jij aan je trekken komt en gun het de ander ook.

Eigenaardige IK, in een blij WIJ! 

Ben je in een vakantie WIJ van gezin/familie/partner, een reisgezelschap of een groep vrienden? Maak allemaal een vakantieverlanglijst. Eerst doet ieder voor zichzelf de oefening en dan leest ieder zijn of haar lijst voor. Verheug je over elkaars eigenheid. De geest van de vakantiemotieven (‘waar leef je van op’) kan flink verschillen en dat mag.

Ongetwijfeld staan er activiteiten op je lijst die mede-vakantiegangers niet zien zitten, of echt jouw ding zijn. Erken en respecteer dat. Ga niet in de strijd of het wegcijferen. Maak ieders IK legitiem. Creëer gelegenheden om je motief of verlangens ruimte te geven, in een dagdeel of een paar dagen alleen (of met iemand anders). Gun het jezelf en de ander, juist om de eigen aard en behoefte te honoreren. Trek zelf intussen je eigen plan, zodat je beiden met een blij hoofd uit deze IK-tijd komt. Hoe fijn is dat!?

Beleef ieders eigenheid door ‘eigenaarschap’

Wissel IK-tijd af met eigenaarschap, dat geeft een verrassende dynamiek. Het behoedt je voor ‘wat gaan we doen’ in halfhartige compromissen. Ieder is een dag eigenaar en die kiest iets uit zijn/haar vakantieverlanglijst. Je volgt de eigenaar in diens verlangen en helpt het te realiseren: gewoon door 100% te genieten.

Als een kind dolgraag wil apenkooien in de woonkamer: speel mee. Sta met zijn allen vroeg op omdat iemand de zonsopgang wil zien. Volg degene die on-line iets nieuws wil leren zoals de Lindy-hop. Of een vreemde taal. Ben eens ‘chill’ en doe een dagje niks zoals je pubers. Of zet je over je weerstand tegen gezelschapsspelletjes heen met de echte spelletjesfanaat in de familie. Echt, zo ga je iets beleven deze vakantie!

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | juni 2020 

  • Als je vrijblijvend wilt kennismaken met de bewustzijnsoefeningen doe dan de gratis dagopening.
  • In het Transformatiejaar maak je levenskunst van je leven.
  • Kijk in de shop voor de dagopening 7-daagse en de Latifa-meditatie. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 
  • Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *