Pinksteren – Geestkracht

Pinksteren is het feest van de Geest. Vrije geest die binnenkomt in de mens en die vleugels geeft. Pure inspiratie, scheppende kracht, de volle bloei in de natuur: het treft je recht in de ziel.  Als je ‘de geest hebt’, ben je vol in de levensstroom, zie je kansen en is er een wereld van mogelijkheden. Hemels.

Dat ene moment waarin je iets wéét, het zuivere voelen dat iets klopt, een ingeving of innerlijke roep, verwondering, schoonheid die je treft, een kracht die je leidt dwars door alles heen. Het licht breekt 'pats' door de hel van zwaarte en angst heen. Je bent met een gouden draadje verbonden met 'boven'. 

Zoek dat draadje, als je lijdt. Je weet diep van binnen dat er een stap nodig is, iets wat je niet kan bedenken. De heart-wash van Hemelvaart wekt je tot leven. Vijftig dagen na Pasen vier je Pinksteren, waarin je je opent voor nieuwe geest. 

Geestkracht licht je op

In vroegere tijden werd de geest afgebeeld als een duif, die als een bode uit de hemel berichten van de goden kwam brengen. Een geweldig beeld. In jouw zelfbewustzijn is het één grote duiventil. Daar heb je directe verbinding met geest, ben je aangelijnd met bron. 

In welk lijden zit je vast? De neiging van je persoonlijkheid is te verdichten, vanuit lagere krachten in jouw bewustzijn. Je wordt reactief en bent bevangen door angst, krampachtig denken en heftige emoties. Ontkent, verdooft of vlucht voor het lijden met pleziertjes, die je juist vreugdeloos maken. 

Zoek het 'hogerop', tap uit het andere vaatje, de wereld van geestkracht. Waag de sprong in de diepte van het zelfbewustzijn. Dan vallen er plots kwartjes, ontstaan nieuwe kansen en heb je frisse ideeën. Klaar met de halfhartige, slimme oplossingen. Nieuwe geest! Zet je zelfbewustzijn AAN.

Face it

De toegangspoort naar je zelfbewustzijn heet aanvaarden. Dat je begint met jezelf, de ander en de situatie aan te nemen zoals die is. Inclusief het lijden; ongemak, pijn of niet weten. Meestal haak je daar af en zoek je een quick-fix. Tot je merkt dat je daar niets mee opschiet. 

Zolang je afwijst, het buiten jezelf legt, het snel op wilt lossen of ervan weg wil, blijf je gevangen. Je kunt het leven niet jouw wil opleggen. Alle ideeën over een maakbare-, pijnlijke of vijandige wereld ten spijt, je hebt te dealen met een nuchtere werkelijkheid die je niet kan controleren. Face it! 

Eerlijk jouw situatie onder ogen zien en voelen wat het met je doet, is cruciaal voor echte verandering. Je staat op je rode stip. Kwetsbaar, maar totaal aanwezig en bereid. En recht onder het nauwe poortje van aanvaarding, dat toegang geeft tot je zelfbewustzijn. 

Na wanhoop en onbeteugelde weeklacht 
zal de wolk zich geleidelijk aan terugtrekken.
Neem hoop aan!
Verzamel jezelf.
Verrijs, 
en lach zonder ophouden.

RUMI

Face it

Welke kwestie schreeuwt om nieuwe geest? Wat houdt jou wakker, welke angst heb je? Waarover roept, klaagt of rouwt je hart? Doorbreek het wanhopige malen, somberen en piekeren in dezelfde rondjes. Neem hoop aan, zegt Rumi, verrijs uit je geprut.

Er is een weg vooruit op jouw levenspad. #Hoe dan? Verzamel jezelf en open je voor pure geestkracht. Als je op jouw stip staat, met je hele hebben en houwen, dan vindt de geest jou. Cut the crap. Wees aanwezig in je pijn, het niet-weten of de vraag die in je brandt. Doe een vision quest of Latifa-wandeling.

Offer zo nodig je doe-het-zelver, zoek hulp. Zeker als je een hard nootje bent, in een gedachten-wolk zit of je moet verhouden tot een unconveniant truth. Richt je tot iemand die een neuslengte voorligt op het punt waar jij mee worstelt. En die jou helpt om op je stip te komen. Zodat het antwoord in jou valt.

De bode uit de hemel

Geestkracht komt naar je toe, in iets wat je ziet of hoort of als een ingeving. Hele simpele zinnetjes die jou leiden. Pats, vinger op de wond of midscheeps getroffen in oude illusies. Maar je voelt in je lichaam: dit is waar is voor jou. Nieuwe geest die je vrij en autonoom maakt. De duif landt op je schouder.

Mijn levensweg slalomt langs een hele serie van die zinnetjes. “Het is afgelopen met je, Broos”, hoorde ik 25 jaar geleden toen ik over de drempel bij Pulsar (de Voorde) stapte. Hoe pijnlijk ook, het doorbrak mijn oude karrenspoor en opende mij in mijn zelfbewustzijn. Gaf me richting, hield me wakker. 

“Ik blijf mijn inspiratie brengen”, beluisterde ik ooit toen ik een misprijzende brief van mijn baas kreeg en ontslag wilde nemen. In mijn relatie hoorde ik juist dat ik mocht loslaten: “Je hoeft het niet meer te kunnen". Net als bij Pulsar drie jaar geleden: "Mijn tijd is geweest", waarna ik mijn eigen zaak BROOS begon.

Verrijs!

Klim op je rode stip en plaats je onder het poortje van aanvaarden, om de nieuwe geest te ontvangen.   Maak een fikse natuurtocht, word stil in de vroege ochtend, bid of wend je tot een wijs mens. Verrijs zoals in het kinderlied van Pinksteren: Recht is recht, krom is krom. De fiere Pinksterblom gaat voort! 

Kijk hoe Wickie de Viking, het jongetje uit de tekenfilm, de geest aanroept als de pleuris uitbreekt. Wickie staat stil, is aanwezig en aanvaardt de situatie 100% zoals hij is. Dan wrijft hij met een vinger langs zijn neus. Strekt zijn arm. Plots schieten sterren uit Wickie’s wijsvinger: Wickie heeft een idee! 

Wees als Rumi, wiens hart in 1000 stukjes lag, in het gedicht. F*** je weerstand, waag de sprong in het diepe. Landt op de trampoline van de levensstroom. Hoe dieper je duikt, hoe hoger je opveert. Spring, tot je boven je wolk bent. Spring, spring tot het gouden draadje. Telkens weer. Lach zonder ophouden! 

Menukaart voor 2024

 • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in juni of september. Het tweede jaar is  Je bent zelf het instrument. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.   
 • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
 • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle inspiratie-artikelen.

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | mei 2024

4 gedachten over “Pinksteren – Geestkracht”

 1. Wat een geweldig inspiratie artikel over de pinkster-Geest/ Geestkracht en zo herkenbaar.
  Een echt Marianne -BROOS-bericht waar je iets mee kunt tijdens en na het lezen ervan!
  Hartelijk dank je wel!

  1. Dit kan ik alleen maar beamen Nelleke. Echt een prachtig artikel!
   Eén die ik vaker heb gelezen en wellicht nog een paar keer zal herlezen.

   Dank je wel Marianne.

   Hemo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *