Vakantie 3 – Loslaten

Hoeraaaaaaa, de zomerperiode en de vakanties zijn begonnen! Hoe maak je de overgang van je 'werkstand' naar de vakantie-vibes? Jouw zomertijd en vakantie als holy days beleven, vraagt een hink- stap-sprong. Je hink is je verlangen voelen. De stap is je vakantiemotief, je verlanglijst en je planning helder hebben, zoals je las in het eerste inspiratie-artikel over vakantie.

De sprong is het loslaten. Loslaten is de sleutel voor vervulling van je motief en je verlangens. Vervulling is meer dan het afvinken van je lijstje. Vervulling zit in het herkennen en beleven van kleine momenten van genade. Het onverwachte dat je voluit doet genieten. Pure overgave. 

Waar leef je van op? 

De liefste wensen van je vakantieverlanglijst lopen als een opgewekt lichtspoor door de zomer. Wat je wil doen, wie je wilt zien, wat jou opent. Je verlangens lichten op als kleine puntjes van bezieling. Weet niet alleen wát je wilt, maar vooral ook waarom. Ken je vakantiemotief! Dat is de sleutel voor een vervullende vakantie. Het woord of zinnetje als antwoord op de vraag: ‘Waar leef ik van op?’ 

Die vraag opent je hart, je voelt er een zee van liefde in. Wees eerlijk, dit heb je nodig. Dit is het ene, jouw why, jouw hoogste orde. Hang dit motief als een spandoek boven de zomerperiode, het JA dat alles inclusief maakt. 

Vul mijn hart met parels

Zoals Nietzsche schreef: ‘Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elk hoe verdragen’. Leef in jouw motief deze zomermaanden. Het hoe is pure overgave, omdat je routine wegvalt van thuis en werk. En omdat je de omstandigheden niet (helemaal) in de hand hebt of kan bepalen, hoe goed je het ook regelt.

Oefenen met overgave, daar leent de vakantie zich bij uitstek voor. Je verlangt zo naar vervulling maar iets in je schiet ook in de kramp: komt het wel goed? Je hebt 1000 gedachten en evenzoveel oordelen over het 'hoe',  die mag je loslaten. Leef jouw ‘waarom’ in de zomertijd, zoals in dit gedicht van Rumi en beleef die holy days!

Schenk me de wijn
uit de zee van liefde
en vul mijn hart met parels.

Mijn geest wordt verteerd door oordelen,
en mijn leven beperkt door gedachten.

Schenk die kostbare wijn
tot je woorden warm worden.
En het NEE een JA.

RUMI

Vakantie vieren is loslaten

Loslaten begint met de drukte achter je laten. De teugels laten vieren. Voorzie dat je tijd nodig hebt om los te laten, zeker als je uit een hectische periode komt. Het is schakelen. Niet alleen fysiek heb je tijd nodig om aan vakantie te wennen, maar ook emotioneel en mentaal. Als je binnen 24 uur ‘pats’ in een wildvreemde biotoop bent, wis je thuis weliswaar uit maar vraagt het tijd om te landen.

Het luistert nauw die eerste dagen. Ben je in een drukke stad, in gezelschap van gezin of vrienden of op een overvolle camping? Vergeet niet: dit zijn jouw holy days! Vind een plek en een moment om dagelijks even tot jezelf te komen. Ademruimte, even stilvallen of elke ochtend een dagopening-meditatie doen. Zet jouw vakantiemotief als intentie voor de dag, zodat je openstaat voor de vervulling. 

Vacare betekent leegte

Leegte. Dat is best wel afkicken na alle drukte, alle eerdere verzuchtingen om ‘even helemaal niets’ ten spijt. Want leegte is soms ook eng of confronterend. Uit de routine gaan is best ongemakkelijk, genieten is lastiger dan je denkt. Hoe gaaf het ergens ook is, als je er zélf niet in zit, blijf je onbevredigd.

Schenk de wijn van je motief en je verlanglijst. Dit is wat jou vervult, waar jij van oplaadt, en waarin je ontspant. Vertrouw op die zelfbewuste inzet en nu is het loslaten geblazen. Sta de leegte toe. Laat je eisen, plaatjes en verwachtingen varen, hóe jouw motief en verlangens uit ‘moeten’ komen. 

Overgave is JA 

Stem je af op jouw vakantiemotief en wees speels in het realiseren van je vakantie-verlanglijst. Het wordt pas echt een feestje als je helemaal open bent voor het onverwachte. Daar komt de bezieling erin, oogst je elke avond parels van vreugde.

Upgrade je vakantie tot 'op reis zijn', uiterlijk en innerlijk. Zo word je van consument tot reiziger. Laat je niet in slaap entertainen. Ga soms bewust uit de comfort-zone, sla dat andere weggetje in en zie maar waar je uitkomt. 

Kijk met een blijmoedige blik naar alles wat anders loopt dan verwacht. Gek genoeg is dat vaak wat de vakantie onvergetelijk maakt. Je wordt op het andere been gezet. Het is in wezen een creatief moment, zelfs al is het tegenslag. Je kunt opnieuw afstemmen op jouw motief, dat is je stemvork.

Durf het even leeg te laten zijn, luister naar je intuïtie. Misschien is het Nee. Of juist: hoppeldepop. Zeg dan gauw JA! Eén moment van genade; dat is overgave. Als je erop terug kijkt, zijn die onverwachte mogelijkheden vaak de gloedvolle verhalen die blijven hangen.

Ik ben er even UIT

Neem vakantie van je serieuze ik, ga uit je rollen en taken. Wees in de natuur, die vraagt niets van je. Heerlijk. Zet jezelf op WiFi dieet of waag zelfs een social media detox. Geen krant, geen televisie. Geen werk. Niente. Als je UIT gaat ontdek je wat jou werkelijk voedt.

Voel dat jij echt van AAN gaat door je vakantieverlanglijst. Laat je hart zich vullen met vreugdevolle parels. Herken je oorspronkelijke energie en jouw eigenheid. Voed je vrije geest. Lees een sprankelend boek, bezoek een mindblowing museum of toneelstuk.  Ga uit je dak in een concert!

Lach om je oordelen en gedachten, drink de kostbare wijn! Geef je over aan onzinnige activiteiten: duik in de branding, stook een vuur, doe een gekke workshop, lach je slap en bak pannenkoeken in de stromende regen. Daar word je weer helemaal mens van. Hink-stap-sprong...!

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | juli 2023

What's in it for me?

  • Wil je jouw vakantiemotief ontdekken? Boek  een leergesprek en een nachtje in het gastenhuisje.  
  • Als je vrijblijvend wilt kennismaken doe dan de gratis dagopening.
  • Het Transformatiejaar, een individueel leertraject van 40 weken, start in september. Maak een bel-afspraak met Marianne om te beluisteren of dit nu passend is voor jou. 
  • Bestel de Zomer dagopening 7-daagse. Met de reeks van 7 dagopeningen breng je de hele zomer vreugde en bezieling in je leven.
  • Kijk in de shop voor de Latifa-meditaties, Latifa-wandeling en Latifa vision-quest.
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle inspiratie-artikelen te ontvangen en op het weekthema

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *