Vakantie 2 – Loslaten

Jouw vakantie als ‘holy days’ beleven is geen kat in het bakkie. Zelfs nu je jouw vakantiemotief, je verlanglijst en je planning helder hebt. Het is loslaten geblazen. De vervulling van je vakantiemotief en je verlangens is meer dan het afvinken van je lijstje. Vervulling zit in het herkennen en beleven van kleine momenten van genade. Het onverwachte dat je voluit doet genieten. Pure overgave. 

Waar leef je van op? 

De items op je vakantieverlanglijst lopen als een opgewekt lichtspoor door de zomer. Wat je wil doen, wie je wilt zien, wat jou opent. Je verlangens lichten op als kleine puntjes van bezieling. Weet niet alleen wat je wilt, maar vooral ook waarom. Ken je vakantiemotief. Dat is de sleutel voor een vervullende vakantie. Het woord of zinnetje als antwoord op de vraag: ‘Waar leef ik van op?’ Hang het als een spandoek boven de zomerperiode.

Zoals Nietzsche schreef: ‘Wie een waarom heeft waarvoor hij kan leven, kan bijna elk hoe verdragen’. Het hoe is pure overgave, zeker als je de omstandigheden niet in de hand hebt. Oefenen met overgave, daar leent de vakantie zich bij uitstek voor, omdat je routine wegvalt. Je verlangt zo naar vervulling maar iets in je schiet ook in de kramp: komt het wel goed? Hoe leef je jouw ‘waarom’ deze vakantie en beleef je die je holy days?   

Vakantie vieren is loslaten

Loslaten begint met de drukte achter je laten en de teugels laten vieren. Voorzie dat je tijd nodig hebt om los te laten, zeker als je uit een hectische periode komt. Het is schakelen. Niet alleen fysiek heb je tijd nodig om aan vakantie te wennen, maar ook emotioneel en mentaal. Als je binnen 24 uur ‘pats’ in een wildvreemde biotoop bent, kan het dagen duren om te landen. Zelfs als een exotische locatie je thuisgevoel als een ruitenwisser wegwist.

Het luistert nauw die eerste dagen. Ben je in een drukke stad, in gezelschap van gezin of vrienden of op een overvolle camping? Vergeet niet: dit zijn jouw ‘holy days! Vind een plek en een moment om dagelijks even tot jezelf te komen. Ademruimte, even stilvallen of elke ochtend een dagopening-meditatie doen. Zet je vakantiemotief als intentie voor de dag, zodat je open staat voor de vervulling. 

Vacare betekent leegte

Leegte. Dat is best wel afkicken na alle drukte, alle eerdere verzuchtingen om ‘even helemaal niets’ ten spijt. Want leegte is soms ook eng, of confronterend. Uit de routine gaan is best ongemakkelijk, genieten is lastiger dan je denkt. Hoe gaaf het ergens ook is. Als je er zelf niet in zit, blijf je toch onbevredigd. Dit maakt je motief en je verlanglijst zo top: dit is wat jou vervult, waar jij van oplaadt, en vooral… waarin je ontspant. Vertrouw op die zelfbewuste inzet. Sta de leegte toe. Laat je eisen, beelden en verwachtingen varen over hoe jouw motief en verlangens uit ‘moeten’ komen. 

Overgave is JA 

Stem je af op jouw vakantiemotief en wees speels in het realiseren van je vakantie-verlanglijst. Het wordt pas echt een feestje als je helemaal open bent voor het onverwachte. Daar komt de bezieling erin. Upgrade je vakantie tot op reis zijn, uiterlijk en innerlijk. Zo word je van consument tot reiziger. Laat je niet in slaap entertainen. Ga soms bewust uit de comfortzone, sla dat andere weggetje in en zie maar waar je uitkomt. Kijk met een blijmoedige blik naar alles wat anders loopt dan verwacht. Gek genoeg, is dat vaak wat de vakantie onvergetelijk maakt. Je wordt op het andere been gezet. Het is in wezen een creatief moment. Je kunt opnieuw afstemmen op jouw motief en luisteren naar jouw behoefte NU. Durf het even leeg te laten zijn, luister naar je intuïtie. Misschien is het Nee. Of juist: hoppeldepop. Zeg dan gauw JA! Eén moment van genade; dat is overgave. Als je erop terug kijkt, zijn die onverwachte mogelijkheden vaak de gloedvolle verhalen die blijven hangen.

Ik ben er even UIT

Neem vakantie van je serieuze ik, ga uit je rollen en taken. Wees in de natuur, die vraagt niets van je. Heerlijk. Zet jezelf op wifi dieet, of waag zelfs een social media detox. Geen krant, geen televisie. Geen werk. Niente. Als je UIT gaat ontdek je wat jou werkelijk voedt. Vervolgens: voel waar jij echt van AAN gaat, van binnenuit. Doe dingen die je uit je hoofd halen; lees een fantastisch boek of bezoek een mindblowing museum, toneelstuk of concert. Laat je in je hart raken. Ongemerkt kom je zo in een oorspronkelijke energie en in jouw eigenheid. Geef je over en ga uit je bol met onzinnige activiteiten: duik in de branding, stook een vuur, doe een gekke workshop, lach je slap en bak pannenkoeken in de stromende regen. Daar word je weer helemaal mens van! 

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | juli 2020
  • Als je vrijblijvend wilt kennismaken met de bewustzijnsoefeningen doe dan de gratis dagopening.
  • Is het tijd voor èchte verandering? Start jouw Transformatiejaar in september. 
  • Kijk in de shop voor de Zomer dagopening 7-daagse, de Latifa-meditatie en de Latifa-wandeling. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *