Vakantie 2 – Samenzijn

Nu je met een vakantiemotief en eigenheid spirit geeft aan de vakantie en je in de vakantie-vibes komt, is relatie de volgende sleutel tot vreugde. Gezelschap brengt de vakantie tot leven. Ook als je alleen op vakantie bent, is het spontane gesprek met een wildvreemde mens, aanschuiven aan een gastentafel of een hartelijk welkom ergens een gouden moment. Gezelschap en gezelligheid zijn geen vanzelfsprekende combinatie als je met gezin of familie, partner of vrienden op vakantie bent. Het is 'hart' werken!

Liefde,
zoals het leven,
stroomt door het hart.
Voel de vervoering
van de stroom
en wees stil.

RUMI

De drie vakantie-relatiebommen

Je hebt dan eindelijk tijd voor en met elkaar, maar het is ook een uitdaging om 24/7 samen te zijn. Het triggert geheid de lelijkste relatiedraken: de drie V’s. De drie V's  zijn als raketten uit de schaduwwereld. Ze torpederen elke relatie en verknallen je vakantie samen.

V1 Verwachtingen 

De V1 is verwachtingen. Natuurlijk niet de ‘blijde’ verwachting waarin je open bent. Maar verwachtingen over jezelf of de ander die niet reëel zijn, die iets forceren of fixeren. Waarin jij of de ander iets moet goedmaken of waarmaken. Waarin je aan een ideaalbeeld, eis of verwachting moet voldoen. Herken je dat? Dodelijk toch? Zeker op vakantie waarin je juist verlangt om vrij te komen van druk.

Ontmantel deze relatiebom door je valse- en torenhoge verwachtingen te offeren. Dat vraagt eerlijke, milde en nuchtere zelfreflectie. Gewoon zien dat je de lat veel te hoog legt, onredelijk bent of te pushie. Of andersom; dat je zo vastzit in een negatief beeld over jezelf of de ander, dat elk voorval een enkele reis naar ‘zie je wel’ oplevert. Of dat je zo vreselijk je best loopt te doen om aan allerlei verwachtingen te voldoen, dat je je kan afvragen wat je loopt te compenseren of maskeren.  

Er is maar één remedie: offeren. Elke keer als je verwachtingendraak de kop opsteekt, offer je innerlijk. Laat het ‘moeten’ los. Verzacht in het harde denken, wees mild naar jezelf en de ander. En wees transparant, spreek uit het hart. Offer je gelijk, kom uit je isolement. Vertel je gezelschap waar je eigenlijk écht naar verlangt onder al die hardheid. Dan komt er ruimte voor ontmoeting, verrassing en ontspanning. Nodig de ander uit om diens hart te laten spreken, open en kwetsbaar. 

V2 Verwijten

Au, ook zo funest! De V2 volgt vaak op de V1. Moet je eens opletten hoe vaak je verwijtende gedachten hebt of je onbewust in verwijten uit. Iets of iemand voldoet niet aan de verwachting en PATS: verwijt. Automatisch leg je het buiten jezelf, in een reactie die 100% voortkomt uit je angst of tekort. In zinnen met ‘altijd’ en ‘nooit’ wordt de ander gegijzeld in het verleden. En blijven jullie in een eindeloze herhaling van zetten. Maar vooral de JIJ-bak maakt je tot slecht gezelschap. De clou is: zeg IK. Vecht niet met elkaar, maar wordt eerlijk over de strijd die jij innerlijk levert in jullie relatie. 

Benoem waar je mee worstelt, zonder er een enorm issue van te maken. Gewoon door IK te zeggen; dit vind IK moeilijk, dit mis IK, dit wil IK zo graag etc. Daarbij is het onontkoombaar dat je last hebt van elkaar.  Wat je bij je draagt, draag je bij. Soms ben je het zonnetje in huis. Soms werpen nare stemmingen, emoties en gedachten die je (on)uitgesproken meedraagt een flinke schaduw. Het maakt alles uit of je er bewustzijn op hebt. Of wanneer de ander dat heeft bij jou. Dan kun je het omzetten. In plaats van een verwijtende jij-bak naar de donderwolk, vraag je lief: wat leeft er in je en wat heb je nódig? Verleid hem of haar om IK te zeggen. Doe het zelf ook.

V3 Vergelijken

Misschien is vergelijken, de V3, wel de grootste sluipmoordenaar in het samenzijn. Herken je die neiging in jezelf en in jouw gezelschap? Vergelijken is een liefdeloos beoordelingssysteem in termen van beter en slechter. Het maakt dat je voortdurend aan het ‘levelen’ bent, elkaar de maat neemt of gevangen houdt in een oud beeld. Een slimme variant is hullie&zullie: je zet je samen af tegen andere mensen. Of je zwijmelt over vroeger, andere geliefden, en fantasieën over die ideale partner die jij (n)ooit gaat vinden. Zet het om. Love the one(s) you’re with.      

Richt je op het onvergelijkbare, het eigenzinnige, het unieke in de ander. Zet de jonge onderzoeker in jezelf aan. Wees nieuwsgierig! Zoek de diepte op met elkaar. Dat je bijvoorbeeld wilt weten waar de ander het afgelopen jaar in gegroeid is. Doe iets wat je nooit eerder deed. Verbind je weer met de mens waar jij (ooit) volhartig JA tegen zei. Flink confronteren vanuit IK kan de liefdesruimte geweldig opklaren, evenals zij-aan-zij in een vuurtje staren of wandelen in stilte. Of eens een kwartier om beurten uitspreken wat jouw zielsverlangens zijn. En er niet over in discussie gaan, maar echt luisteren naar de ander. Zo kan de vakantie jullie verbinding hernieuwen.

Voel de vervoering van de stroom

Relatiebommen zijn in wezen een schreeuw om liefde. Onder het mijnenveld van V1, V2 en V3, dat jullie vakantie tot een slagveld van oordeel maakt, ligt het verlangen om gekend te worden. De sleutel is de mens echt zien. In het NU zien met een zachte blik. Herinner je steeds: all you need is love… Dat geldt voor iedereen in jullie reisgezelschap. Liefde, zoals het leven, stroomt door het hart!

Wil je holy days met elkaar? Maak dan de liefde heilig in je vakantiedagen. Not too bloody serious, please. Ontmantel de bommen blijmoedig, ga het speels met elkaar aan en lach om al het gedoe. Zo wordt deze vakantie een waar avontuur van relatie. En als het spervuur je effe teveel wordt: maak een ommetje. Of beter nog: neem een flinke aanloop naar het zwembad … en maak een bommetje!

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | juni 2024

What's in it for me?

  • Wil je jouw vakantie als holy days beleven? Boek  een leergesprek en een nachtje in het gastenhuisje.  
  • Het Transformatiejaar, een individueel leertraject van 40 weken, start in september. Maak een bel-afspraak met Marianne om te beluisteren of dit nu passend is voor jou. 
  • Bestel de Zomer dagopening 7-daagse. Met de reeks van 7 dagopeningen breng je de hele zomer vreugde en bezieling in je leven.
  • Kijk in de shop voor de Latifa-meditaties, Latifa-wandeling en Latifa vision-quest.
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle inspiratie-artikelen te ontvangen en op het weekthema.
  • Als je wilt kennismaken met de bewustzijnsoefeningen doe dan de gratis dagopening.
  • In de Latifa vision quest bevraag je jouw ziel en beluister je jouw hart om tot een nieuwe stap te komen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *