carnaval

Carnaval – Vreugde!

Gel keyfim gel, kom vreugde kom!

Die kalligrafie liet ik ingraveren op een sieraad bij mijn afstuderen aan de Pulsar Academie in 2003. De gouden hanger was van mijn vader geweest, die hem permanent droeg sinds hij een pacemaker had. Voorop in grote letters S.O.S en binnenin zijn medische gegevens, om in geval van nood zijn leven te redden. Hij was een man van ‘het goede leven’, een Bourgondiër, die naast keihard werken met volle teugen genoot.

Het doorschieten daarin werd hem op zijn 54ste fataal. Wat ik ook van zijn levensstijl vond, er zat ook ‘zin’ in. Ongebreideld, nutteloos genieten en je levenslust de ruimte geven, zijn sleutels voor transformatie.

Vreugde begint met je verlangen voelen

Verlangen wekt je altijd weer tot leven. Die pure levenslust, die als een kiem in de aarde diep begraven ligt onder verplichtingen, normen en ‘nu niet’. Zoals in de natuur, die nu ogenschijnlijk dood is, maar waar nieuw leven in de donkerte ontkiemt. Vindt die bron in jezelf, verborgen onder duizend gedachten. 

Je lacht,
zoals de opkomende zon lacht
tegen een ster die in hem verdwijnt.
Liefde opent mijn borst
en gedachtes keren terug naar hun ommuring.
Geduld en verstandelijke overwegingen verdwijnen.
Alleen passie blijft over!

RUMI

Ontwaak in je levenslust, stop het denken en laat vreugde je schoonwassen! Zo ervaar ik carnaval. Noem het een ‘guilty pleasure’ maar in wezen is carnaval een collectief ritueel zoals clubbing, een sportwedstrijd, een 80’s dansavond, een zweethut-ceremonie, een gala of bachelor party, een goede-doel-challenge of een live-concert van je favoriete artiest. 

Uitzinnig zijn is de beste remedie tegen 'de ziekte van Ernst', eindeloos piekeren en geen zin hebben. Rituelen als carnaval, concertbezoek en helemaal los gaan in een de nachtclub zijn een verademing voor de mens. Uit het gareel… om vervolgens de orde te hervatten. 

Vieren als ventiel 

Die dynamiek bestaat al van oudsher. In vele volksfeesten tijdens de winter werd bewust de gevestigde orde doorbroken. Men legde het werk neer, rustte en socialiseerde, verdreef de kwade demonen met vuur en lawaai en deed zich tegoed aan spijzen en drank.

Uit je bol en uit je maatschappelijke rol. Feesten die een volledige omkering van de normale werkelijkheid gaven. Rituelen waarbij mens en aarde werden schoongewassen. Juist door je volledig uit te leven in een uitzinnige vreugde, kon je je weer levenslustig van je taak kwijten.

Het werkte als een ventiel, alle onderdrukte levenskracht en frustratie werd in de ‘zottefeesten’ letterlijk gevierd. 

Laat je wekken in jouw levenslust!

Soms komt carnaval niet zo goed uit of denk ik geen zin te hebben. Maar als ik één trompetje hoor, ben ik verloren. Ooit lag ik braaf in bed naast mijn vaste verkering, op de vrijdagavond van carnaval. Hij had niet zo’n zin. In de verte hoorde ik de muziek. Stilletjes sloop ik uit bed, ik wilde de stad in! 

De vreugde roept; onstuitbaar en niet te weerstaan. De grote trom trilt tot in mijn cellen de levensvreugde los. Dansen, springen en meezingen tot je niet meer kan. Wat ik ook heerlijk vind is de fantasie die vrij spel krijgt, van je uitdossing tot de maffe rollenspellen. Dat ik al een half uur naast mijn collega Hans stond, maar wij elkaar gewoon niet herkend hadden. De verbroedering met (on)bekenden, boven een glaasje bier.

En bovenal het lachen! Niets zo bevrijdend als dat. Dat je huilt, giert, schatert van de lach. Wat een genade als je zo'n zottefeest beleeft! 

En dan 40 dagen zuiveren

Traditioneel gebeurde dat in de tijd van Aswoensdag tot Pasen. Als de vreugde jouw gemoed schoongewassen heeft, kun je op fysiek niveau verder reinigen. Hoe herstel je de orde, zodat je verlangen kan stromen?

Zorg je voor zuivering van je lichaam door zachtjes te vasten? Veertig dagen geen alcohol en suiker, of je gulzigheid qua kopen beteugelen? Je echt zuiver op jouw taak te richten in je werk? Of roept je huis S.O.S? Misschien verlangt het “ge-Marie Kondo-t” (Japanse opruimgoeroe) te worden?

Maar nu eerst de teugels los, om je levenslust te redden ;).  Ik ga straks met mijn hondje op wieltjes, dat al 30 jaar carnaval viert met mij, even de stad in wandelen. Kom vreugde, kom!   

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | februari 2024

Menukaart voor 2024

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in september. Het tweede jaar is  Je bent zelf het instrument. Vraag de brochure aan als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • Welkom in de Herberg van het hart, mijn gastenhuisje, voor een 24-uurs retraite. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle inspiratie-artikelen.