40 dagentijd – Zuiveren

Nu het licht terugkeert, ontwaakt iets in je uit een winterslaap. Hoe heerlijk om weer wakker te worden van de vogels die ’s ochtends fluiten. Elk straaltje zonneschijn roept voorzichtige lentekriebels in je op. In de dorre natuur roert nieuw leven zich. Jong, fris en puur.

Niet voor niets vallen de '40 dagen tot Pasen', de vroegere vastentijd, tijdens de ontluikende lente. De natuur staat op uit de dood, laat het oude los en vernieuwt zich. Het is de tijd van loslaten en reinigen. Je ontdoen van de dode takken zodat de levenskracht weer voluit door je heen kan stromen. Wat staat jouw levenslust in de weg? En wat wil er in de diepte van jouw ziel ontluiken? Het is tijd om je te zuiveren. Het doodse te laten sterven om nieuw leven te brengen.

Je bent als een schrale graspol onder een stapel half dode takken.
Zolang rende je van hot naar her, op zoek naar vervulling.
Je bleef steken in ontevredenheid.
Al het leven verdween uit je, de sappen droogden op.
Wat is er nog van je over?

Dan komt een vonk, een windvlaag.
Het dorre gras ontbrandt en in een mum van tijd laait een hoog vuur op.
Daaruit word je opnieuw geboren.
RUMI

Tijd om je te zuiveren

Wonderlijk hoe je een tijdje bewust onthouden van alcohol, nicotine, koffie en suiker je inderdaad uit een ‘winterslaap’ doet ontwaken. Je wordt helder in je hoofd, opgewekt en vitaler. Of hoe je opkikkert van een vastenkuur met alleen vruchten- en groentesap. Zeker als je dat combineert met flinke dosis beweging en veel in de natuur zijn. Take care, doe wat jou past. Je kan ook beginnen met 1 ‘dode’ gewoonte in eten of drinken even te laten.

Eens is voor altijd. Ik herinner me nog de verbaasde, opgetogen blik van mijn zoontje van 7, toen ik na mijn eerste sapvasten kuur uit Turkije terugkwam. Ik was vrolijk, glashelder en zo fit als een hoentje. Ik kon gewoon een eind met hem rennen! Onverhoeds was mijn levenslust als een veld krokussen dwars door de depressieve deken opgebloeid. Sindsdien is vasten of mijn eetschema van Sabine hernemen (lees over mijn metamorfose) op gezette tijden werkzaam. 

Loslaten is het ene moment van genade

Transformatie is wonderlijk. Plots laat je het oude gaan: een gewoonte, compensatie of een gehechtheid, die de dood in de pot is. Waarin je als een hamster in een molentje steeds dezelfde rondjes draait, onvervuld en ontevreden blijft. De worsteling met iets ‘doods’ kan soms lang duren, je persoonlijkheid blijft ergens eindeloos ermee strijden. Tot dit ene moment: Pats! De ziel die in overgave komt, een nieuwe wind doet waaien.  Een groter JA, soms ontspruitend uit een diep NEE. Dit niet.

Wat een genade! Je geef je over aan het nieuwe en beheerst de impulsen die je terugwerpen in het levenloze. Puur uit verlangen. Als je je bewust wordt van deze dynamiek, kom je uit het automatisme en heb je een keuze. Kies je voor léven? En als je de mist ingaat, toch in de dode tak van de gewoonte vervalt, no blame…! Herinner je jouw verlangen naar zuiverheid, surf op die aanzwellende golf en herpak jezelf blijmoedig bij het volgende keuzemoment. 

Onthoud je van iets … uit verlangen

Alles wat je uit afwijzing doet, komt als een boemerang terug. Verschaf jezelf een zielsmotief dat léven(d) is! Ga voor de vonk van jouw verlangen. Wees vurig maar mild, want elke hardheid werkt averechts. En begin met te aanvaarden hoe het nu is. Ben je moe, te zwaar, duf of somber? Heb je last van emotie eten/drinken? Zie je instinctieve neigingen, arme ik gedachten en troost-stemmetjes eerlijk onder ogen.

Onvrede en frustratie zijn als de vonk onder je dode, levenloze takken. Demp het niet, pook het op dat transformerende vuur van je verlangen! Vraag lief maar fel aan jezelf: wat heb ik wérkelijk nodig? Want zowel je lichaam als jouw hart geven het loepzuiver aan. Geef het op, de beperktheid. Kies voor jouw levensvuur, herinner je wie je bent. Herrijs als de Phoenix uit je eigen as, maar laat het oude sterven!

Ook je geest kan toe zijn aan zuivering. Ervaar eens wat elke dag 10 minuten mediteren met je doet. Of als je de voortdurende stroom van prikkels onderbreekt door eens een tijdje geen tv of Netflix te kijken, even te kappen met facebooken, gamen etc. Puur omdat je merkt dat je verdoofd of zelfs verslaafd raakt; dat het zo geestdodend voor je is. Kies voor het pure spul: een mooi boek, muziek of kunst die je inspireert. 

Maak ruimte voor jouw levenslust!

De zon schijnt, ik ga gauw nog een half uurtje rennen met Evy. Precies op borreltijd, dan mis ik ook het wijntje niet. Tsja, wie soms niet sterk is, mag slim zijn! Want inderdaad: vergeet niet te lachen. Maak dit zuiveren niet tot een gortdroge, al te serieuze aangelegenheid. Ontdoe je zachtmoedig van je ‘dode takken’ in deze weken tot Pasen. In jezelf, en in je huis. Ruim op, vooraleer je poetst. Marie Kondo (de Japanse opruimgoeroe) leert je de juiste vraag te stellen, bij elk ding wat je hebt: ‘Does it sparkle joy’? Zo niet, is het een dode tak. En daar mag de fik in. Geweldig! Kan er weer nieuw leven opbloeien…

Header-Marianne Broos- Rik Balder
Marianne Broos | BROOS Levenskunstwerk | maart 2021 
  • Als je jouw levenskracht wil wekken en versterken, doe dan de Lente Dagopening 7-daagse.
  • Eerst even uitproberen of dit voor je werkt? Doe de gratis dagopening
  • In het Transformatiejaar leer je jouw leven zelfbewust in te nemen als schepsel en schepper.
  • Kijk in de shop voor de Latifa-meditaties, die je op een levend en zelfbewust spoor zetten. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 
  • Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *