keteltje

40 dagentijd – Zuiveren

Nu het licht terugkeert, ontwaakt iets in je uit een winterslaap. Zelfs al is het nog grauw, je voelt de verandering. Hoe heerlijk om weer wakker te worden van de vogels die ’s ochtends fluiten. Elk straaltje zonneschijn roept voorzichtige lentekriebels in je op. In de schijnbaar dode, dorre natuur roert nieuw leven zich. Jong, fris en puur.

Niet voor niets vallen de '40 dagen tot Pasen', de vroegere vastentijd, tijdens de ontluikende lente. De natuur staat op uit de dood, laat het oude los en vernieuwt zich. Het is de tijd van loslaten en reinigen. Je ontdoen van de dode takken zodat de levenskracht weer voluit door je heen kan stromen. Surf mee op deze golf! 

Wat staat jouw levenslust in de weg? En wat wil er in de diepte van jouw ziel ontluiken? Het is nu de tijd om je te zuiveren. Het doodse te laten sterven om nieuw leven te brengen. En een tijdruimte van 40 dagen is een werkzame transformatie-kookpot om te hernieuwen. Om als een Phoenix uit je eigen as te herrijzen.  

Je bent als een schrale graspol onder een stapel half dode takken.
Zolang rende je van hot naar her, op zoek naar vervulling.
Je bleef steken in ontevredenheid.
Al het leven verdween uit je, de sappen droogden op.
Wat is er nog van je over?

Dan komt een vonk, een windvlaag.
Het dorre gras ontbrandt en in een mum van tijd laait een hoog vuur op.
Daaruit word je opnieuw geboren.

RUMI

Tijd om je te zuiveren

Zuiveren is het sleutelwoord, waarbij er vele wegen zijn. In de christelijke traditie werd er 'gevast', waarbij je afzag van allerlei zinnelijke geneugten. Je braaf je snoepjes opspaarde in een trommeltje tot Pasen. Een fysieke ervaring van 'afzien' als weg naar het goddelijke, zoals die ook wordt beoefend in de Ramadan in de Islam.  

Wonderlijk hoe je een tijdje bewust onthouden van alcohol, nicotine, koffie en suiker je inderdaad uit een ‘winterslaap’ doet ontwaken. Je wordt helder in je hoofd, opgewekt en vitaler. Of hoe je opkikkert van een vastenkuur met alleen vruchten- en groentesap. Zeker als je dat combineert met flink bewegen en veel in de natuur zijn. Take care, doe wat jou past. Begin met één ‘dode’ gewoonte even te láten.

Ik herinner me nog de verbaasde, opgetogen blik van mijn zoontje van toen 7, na mijn allereerste sapvasten-kuur. Weg was de zwaarte, ik was vrolijk, glashelder en zo fit als een hoentje. Ik kon zelfs een eind met hem rennen! Onverhoeds was mijn levenslust als een veld krokussen dwars door de depressieve deken opgebloeid. Sindsdien is vasten of mijn eetschema van Sabine hernemen (lees metamorfose) op gezette tijden werkzaam. 

Loslaten is het ene moment van genade

Transformatie is wonderlijk. Plots laat je het oude gaan: een gewoonte, compensatie of een gehechtheid, die de dood in de pot is. Niet alleen je voeding/alcohol patronen maar ook Netflix, scrollen op je telefoon en socials kan fnuikend zijn. Dat je als in een hamster-molentje steeds dezelfde rondjes draait, onvervuld en ontevreden blijft. 

De worsteling met iets ‘doods’ kan soms lang duren. Je persoonlijkheid blijft ergens eindeloos ermee strijden, vlucht erin of hangt in haar depressie. Tot dit ene moment: Pats! De ziel die in overgave komt, een nieuwe wind doet waaien.  Een groter JA, soms ontspruitend uit een diep NEE. Dit niet. Een besluit uit liefde. 

Wat een genade! Je geef je over aan het nieuwe en beheerst de impulsen die je terugwerpen in het levenloze. Puur uit verlangen. Als je je bewust wordt van deze dynamiek, kom je uit het automatisme en heb je een keuze. Kies je voor léven? En als je de mist ingaat, toch in de dode tak van de gewoonte vervalt, no blame…!

Dat is heel wezenlijk, no blame. Herinner je jouw verlangen naar zuiverheid. Surf op de volgende aanzwellende golf en herpak jezelf blijmoedig bij het volgende keuzemoment. 

Onthoud je van iets … uit verlangen

Alles wat je uit afwijzing doet, komt als een boemerang terug. Verschaf jezelf een zielsmotief dat léven(d) is! Ga voor de vonk van jouw verlangen. Wees vurig maar mild, want elke hardheid werkt averechts. En begin met te aanvaarden hoe het nu is. Ben je moe, te zwaar, duf of somber? Neig je naar emotie-eten, wil je pijn verdoven in alcohol of 'even niks' Netflixen? Zie je instinctieve neigingen, 'arme ik' gedachten en troost eerlijk onder ogen.

Onvrede en frustratie zijn als de vonk onder je dode, levenloze takken. Demp het niet, pook lekker het op dat transformerende vuur van je verlangen! Vraag lief aan jezelf: wat heb ik wérkelijk nodig? Welke diepe behoefte heb ik? Want zowel je lichaam als jouw hart geven het loepzuiver aan. Geef het op, de beperktheid. Kies voor jouw levensvuur, herinner je wie je bent. Herrijs als de Phoenix uit je eigen as, als je het oude laat sterven!

Ook je geest kan toe zijn aan zuivering. Ervaar eens wat elke dag 10 minuten mediteren met je doet. Of als je de voortdurende stroom van prikkels onderbreekt door eens een tijdje geen TV of Netflix te kijken, even te kappen met Insta, gamen etc. Puur omdat je merkt dat je verdoofd- of zelfs verslaafd raakt, dat het zo slopend of geestdodend voor je is. Kies voor het pure spul: een mooi boek, prachtige muziek of kunst die je inspireert. 

Maak ruimte voor jouw levenslust!

Ontdoe je zachtmoedig van je ‘dode takken’ in deze weken tot Pasen. In jezelf en in je huis. Een traditionele voorjaarsschoonmaak is helend. Ruim op, vooraleer je poetst. Elke dag 1 laatje of hoekje doet wonderen. Marie Kondo (de Japanse opruimgoeroe) stelt de vraag, bij elk ding wat je hebt: ‘Does it sparkle joy’? Zo niet, is het een dode tak. Hup naar de kringloop ermee. 

Ik ga straks een half uurtje wandelen of doe een potje yoga. Vroeger ging ik rennen met Evy maar dat gaat nu ff niet ;). Precies op borreltijd, in plaats van het wijntje. Tsja, wie soms niet sterk is, mag slim zijn! Want inderdaad: vergeet niet te lachen. Maak dit zuiveren niet tot een gortdroge, al te serieuze aangelegenheid. Sparkle Joy!

Header-Marianne Broos- Rik Balder
Marianne Broos | BROOS Levenskunstwerk | maart 2024

Menukaart voor 2024

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in september. Het tweede jaar is  Je bent zelf het instrument. Vraag de brochure aan als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • Welkom in de Herberg van het hart, mijn gastenhuisje, voor een 24-uurs retraite. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle inspiratie-artikelen.

4 gedachten over “40 dagentijd – Zuiveren”

  1. Beste Marianne, dank je wel voor deze inspirerende en waardevolle woorden die mij zeker stimuleren om patronen te doorbreken en weer verbinding te zoeken met mijn verlangen. Mijn lichaam roept en ik kan even de weg niet vinden. Deze tekst helpt mij hierbij. Dank je wel❤️😘. Veel liefs, Riet

  2. Wat een inspirerende tekst zeg Marianne, je familie zou vast trots op je zijn 🥰😊

    Lieve groetjes Emma ♥️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *