broos- levenslessen- vergang-help

Overgang- nieuw leven

Nooit gedacht dat de overgang mij tot sprankelend nieuw leven zou brengen. Toch is het zo. Ik kwam in ‘een tweede bloei’, nadat een jaar voordien de crisis toesloeg, ook in mijn gezondheid. De jarenlange overgang bracht mij tot het randje. Een worsteling met breinblubber, stemmingswisselingen en slecht in mijn vel zitten. Dat is klaar nu, en hoe!

‘Jeetje Marianne, wat een metamorfose’

Dit soort verwonderde reacties kreeg ik op de foto van mij. En: ‘Ik moest twee keer kijken voordat ik je herkende. Die metamorfose is er ook echt, na een jaartje in de transformatiekookpot.

Ik hervond een deel van mezelf wat verloren is geweest of verborgen was geraakt. Dat gaf nieuwe balans op het slappe koord van de overgang. Hoe?

I’ll have what she is having

In je nood kijk je om je heen. Je ziet iets wat raakt aan je eigen verlangen. En denkt: I’ll have what she is having. Het iconische zinnetje uit een van mijn lievelingsfilms van vroeger: ‘When Harry met Sally’. Ik belde collega Jo met wie ik eerder mijn hormoonellende uitwisselde, die ik ineens zag opknappen en vroeg: "Wat doe jij?" Ze deed een voedingsprogramma, vertelde ze. Dat deed wonderen. 

Help!

Maar ja, ik had het druk, het kostte best wel wat geld en tijd en het leek mij vrij ingewikkeld. Dus nog een rondje in de doe-het-zelver met op mijn voeding proberen te letten, halfslachtig van de alcohol afblijven, te streng vasten en dan weer overeten.

Zo modderde ik nog een paar maanden door, tot ik ten einde raad googelde: voeding-overgangsklachten - Oosterhout. Zo kwam ik bij Sabine en haar natuurgeneeskunde praktijk. Help me, alsjeblieft! 

Aanvaarden is ook: dit niet!

Elke crisis draagt de kans tot een ommekeer in zich. Mits je de kale feiten eerlijk onder ogen ziet. Uit de bloedtest bleek hoezeer mijn stofwisseling uit balans was. Na elke maaltijd tuimelde ik om door een stuiterende bloedsuikerspiegel.

Terwijl ik me wild schrok van het getal op de weegschaal hield Sabine wijselijk mijn biologische leeftijd (die dat apparaat ook mat) voor mij verborgen. Het eerlijke vertrekpunt was er: Nee, dit niet!  Mijn gezondheid werd me heilig.

De knop om vanuit verlangen

Ik was bereid en de kaders waren helder. Het voedingsplan, met daarop precies wat ik wèl moest eten, was sjoemelproef. Evenals Sabine’s begeleiding, vriendelijk maar zéér beslist met haar zachte Duitse accent.

Als een bewustzijnssurfer wachtte ik op het juiste moment, de golf van geestkracht waarop ik mijn voedingsplan ten uitvoer ging brengen. En meteen mijn lange haar afknipte en liet uitgroeien. Niet peper en zout, maar zilver en goud!

Word de hemel.
Leg een bijl aan de muur van je gevangenis.
Ontsnap.
Loop eruit als iemand die plotseling in kleur geboren wordt.
Doe het nu!  
RUMI

Nieuw leven

Die perfecte golf bleek de lente, tijd van ontluikend nieuw leven. Ik plande twee weken voor ’de strenge fase’, zette de tijd op drie maanden in totaal. En ik begon. Wennen natuurlijk: andere boodschappen doen, porties afwegen en eten in een vast ritme.

Maar: Eureka! De mist trok op in mijn hoofd, ik sliep weer ’s nachts en mijn lichaam zuiverde zich. Kiplekker binnen drie maanden tijd. 

Je bent zèlf het instrument

Zelfzorg was het toverwoord en zelfbewustzijn de sleutel. Als meester nam ik nu echt verantwoording voor mijn lichaam als instrument. Een totale ommekeer. Mijn stofwisseling werd gereset, wat een fysieke metamorfose teweegbracht. Door de opborrelende vitaliteit, precies de goede stofjes binnenkrijgen en na vijftien kilo gewichtsverlies herleefde de Marianne die begraven was geraakt in zwaarte.

Leven vanuit JA

Precies een jaar later was ik door de overgang heen, voelde me als herboren en was de uiterlijke metamorfose een feit. Niet dat ik nooit meer een aanval heb van ‘de ziekte van Croky’ of een wijntje wil. Maar ik blijf bij JA. 

Mijn verlangen naar gezondheid en zó goed in mijn vel zitten is groter. En mijn lichaam is in een verfijndere afstemming gekomen, ouderwets 'rommel' eten wreekt zich meteen. Bovendien is het zo heerlijk om me frank en vrij in mijn lichaam te voelen!

Een keuken vol vers voedsel

Achteraf bleek ik precies hetzelfde voedingsprogramma te doen als mijn collega. Grappig hè, het was toen echt nog een brug te ver. Wend de crisis aan, maak de overgang! Zak niet verder weg in het dode (eten en alcohol) spoor.

En 'herpak' jezelf zoals de Vlamingen zo treffend zeggen. Dit voorjaar, drie jaar nadat ik de metamorfose had, zit ik als een surfer weer op de goede golf. Twee jaar hielspoor en noest innerlijk werk maakten me weer wat zwaarder. So be it, dat is menszijn. 

Maar sinds ik op Paaszaterdag verlost ben van twee kiezen met fikse ontstekingen is de energie weer opwaarts. Ik werd lichter, ook omdat ik wekenlang alleen vloeibaar voedsel kon eten ;). En mijn levensvreugde komt weer vrij in beoefening en yoga. 

Doe het nu!

Gel, gel, yine gel... kom, kom, kom opnieuw.  Je ziel roept je telkens weer tot de orde van je oorspronkelijke trilling. Die genade is er altijd, alleen al in de lichtjes in de ogen van voedingscoach Sabine als ik na 3 jaar weer opduik. Nieuwe ronde, het is weer JA!

Marianne Broos | Broos' Levenskunstwerk | mei 2023

Menukaart voor 2023

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in juni. Het tweede jaar is  Je bent zelf het instrument. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle inspiratie-artikelen.