valentijn

Valentijnsdag – In love

Maak liefde mogelijk op Valentijnsdag, door iets te leren over liefde. Valentijn is niet louter een kwestie van iets kopen, regelen of doen. Liefde begint bij iets omzetten in jezelf. Valentijnsdag is een kans to make love possible door alles uit de weg te ruimen wat je van liefde weghoudt.

Hoed je voor de drie V's 

Ooit gehoord van de V1 en de V2, de bommen uit de Tweede Wereldoorlog? In de liefde bestaat er zelfs nog een V3. Als catastrofale raketten, de spreekwoordelijke 3 V’s, bombarderen ze de liefdesruimte. De nare projectielen komen voort uit de persoonlijkheid en torpederen trefzeker elke relatie, met oordelen die ingegeven zijn door angst. Ga bij jezelf maar eens na of je ze herkent. 

De V1 is Vergelijken, wat de vrije blik op iets of iemand in de weg staat. Verwijten is de V2, waarin de Liefde wordt gesmoord in afwijzing. Maar de absolute topsaboteur van Valentijnsdag is: de V3 van Verwachtingen. En dan bedoel ik niet de blijde, open verwachting, waarbij je ontvankelijk en benieuwd bent. Ik bedoel verwachtingen die gaan over: ‘hoe het zou moeten zijn’. Ideaalbeelden van de ander en jezelf, waar geen mens ooit aan voldoet, en het samenzijn als in romantische films. 

Ken jij dat ook? Dat je afknapt op de vorm, omdat iets of iemand niet aan het plaatje beantwoord? Dat er zulke torenhoge verwachtingen zijn van het samenzijn, dat je het moment finaal mist? Of dat je wacht op de perfecte geliefde tot je een ons weegt? En je intussen almaar kritischer of zelfs bitter wordt in je oordeel over jezelf en de ander. Omdat het zo’n typisch Valentijnsdag-ding is, kun je nu de gelegenheid aangrijpen om deze geniepige V3 liefdessaboteur om te zetten.

Doe een Beeldenstorm

Laat je beelden, illusies en valse verwachtingen sneuvelen, deze Valentijnsdag. Zie ze eerlijk onder ogen, en offer jouw hardnekkigste verwachtingen, de V3. Uiterlijke beelden als: ik/hij/zij is niet mooi genoeg, te lang/kort  dik/dun of opleidingsniveau- en statusdingetjes. Oude beelden die je koestert als een verstoft ideaal, vage fantasieën en romantische verzinsels. Angstige beelden als 'ik ben er nog niet klaar voor'. Onderken je valse hoop, het 'als... dan' denken, zoals een deelneemster dat ooit deed met haar getrouwde 'scharrelman'.

Je beelden omverwerpen is een pittig karwei, het vraagt het Oog van Liefde. Wees eerlijk, blijf mild en geef jezelf de bemoedigende knipoog in de kijk op jouw liefde-leven. En zeg IK, houd je totaal niet bezig met de ander. Offer alles wat jouw blik vertroebelt en je hart verdicht. Maak je leeg van je getob, blijf niet hangen of klagen. Voel het als je hart verscheurd is door smart of liefde die onbeantwoord is gebleven. Dat geeft ruimte. 

Het hart is een spier,  breng het opnieuw in beweging. Want je kan alleen iets leren over liefde door te ervaren. Iets doen wat je niet gewend bent. Dat is spannend en eng voor de persoonlijkheid, maar een eitje voor het hart! Want je hart weet: ik ben verbonden, ik word geliefd. Laat je inspireren door dit gedicht van Rumi: 

s' Nachts open ik het raam
en vraag de maan te komen
en zijn gezicht tegen dat van mij te drukken.
Adem in mij.  
Sluit de deur van de taal
en open het raam van de liefde.
De maan zal niet de deur gebruiken,
alleen het raam.
RUMI

Make love! 

Open het raam van de liefde en maak daarmee liefde mogelijk. Ontmantel de V1, 2 en 3 en je bent 'in love'.  Ik geef je twee tips, of beter twee oefenpopjes, om jouw Valentijn mee te vieren.

Stel vast: wie is om van te houden? Wie zit in je hart, of gaat je hart naar uit? Wie raakt jou, of door wie kan jij je laten liefhebben? Die mens is jouw Valentijn dit jaar. Ga er even voor zitten en schrijf je Valentijn een kaartje, mailtje of app-je. Of sta zelfs zomaar onverwacht voor de deur. Vertel waarom hij/zij jou raakt, jou voedt of inspireert en wat wáár is in jullie verbinding. Zo, recht uit het hart. 

Als je écht wilt leren in liefde, neem je ook iemand bij je met wie jij jouw beeldenstorm kan doen. Wie is jouw slijpsteen als het gaat om de V3 van verwachtingen? Welk beeld en welke verwachting offer je om ruimte te maken voor de liefde? Je kan het deze mens laten weten, maar dit is vooral een kwestie van je eigen mijnenveld ruimen! En dan… is alles possible!  

 • Als je vrijblijvend wilt kennismaken met mijn werk, doe de gratis dagopening.
 • In het Transformatiejaar, dat in maart begint, leer je voluit in jouw 'liefde leven'.  
 • Kijk in de shop voor de dagopening 7-daagse en de Latifa-meditatie. 
 • Abonneer je op het gratis weekthema, om elke zondag om 12.00 uur een weekthema te ontvangen.
 • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 
 • Marianne Broos | BROOS Levenskunstwerk | februari 2022

  1 gedachte over “Valentijnsdag – In love”

  1. Winter 7 daagse ,
   een reactie,
   Het eigene,warme,groeifase,eerlijke,ware vlammetje moet beschermd worden
   Wat is er van over, wat een verdriet wat een angst, .Ik voel me lullig en alleen , Zo aan de oppervlakte geniet ik heerlijk geschaatst op de Kagerplassen . Maar ik zoek naar een opening wat zuurstof ,waarom voel ik me zo nikserig en bang om niet goed genoeg te zijn.

  Laat een reactie achter

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *