blue Monday

Blue Monday – Het jaarthema

Als je met goede voornemens aan het nieuwe jaar bent begonnen, is het vaak rond deze tijd hetzelfde (oude) liedje. Zucht. En de dagen zijn grijs, je voelt de druk of de sleur van alles wat 'moet' en het is nog lang geen vakantie. Deze optelsom vormt de kern van het moderne jaarfeest Blue Monday, de dag waarop je je flink somber of neerslachtig kan voelen. Niks te 'gelukkig nieuwjaar'!

Blue Monday is de neuslanding van een tegennatuurlijke beweging; de voorwaartse wil rond Nieuwjaar. De 13 heilige nachten, ingezet op Kerstavond met de komst van de drie wijzen/koningen op 6 januari als sluitstuk, zijn een stille, ontvankelijke tijd. In rust kom je in contact met je diepe wil vanuit je essentie.

In de loop van januari ontkiemt het nieuwe, pril en nog in de donkerte als een zaadje. Het is nu te vroeg. Wat je knallend inzet, eindigt vaak als een nat rotje. Wacht en bouw je energie op. Richt je stilletjes op je verticale lijn, jouw gouden draadje met bron, om straks werkelijk te wéten wat je wilt.

Iets wordt uit het niets geboren

In het begin van het nieuwe jaar is het vaak juist koortsachtig spitsuur van de wil, inclusief allerlei 'weerwil'. Verlangend en ongeduldig willen we een stip op de horizon. Iedereen projecteert allerlei voornemens en verwachtingen op het jaar, allerlei plannen worden gemaakt tegen de klippen van onzekerheid op. De organisatie waar je werkt zet de lijntjes uit. Ook maatschappelijk gaat de voet vol op de gas. 

Het wemelt al gauw van de intenties en voornemens, doelstellingen en targets. Prima tools om iets van A naar B te brengen, maar jij bent een bezielde mens, geen project of productie. Het enige wat je in januari doet, is ruimte maken. Jezelf en je leven in orde brengen, zodat je intentie in vruchtbare aarde kan landen. 

Sta er niet op daarheen te gaan,
waar je meent naar toe te willen gaan. 
Vraag de weg naar de bron. 
Het levende in jou 
zal zich in harmonie verenigen.
RUMI

Waar je denkt naartoe te willen gaan

Beschouw je stemming op Blue Monday als een check voor de 'echte wil', perfect getimed in de derde week van januari. De Wil die uit Liefde voortkomt zoals in de Latifa-meditatie, dat wat klopt. Niet alleen je humeur maar ook je lichaam geeft dat feilloos aan, als je jezelf tegenkomt.

Kijk met het Oog van Liefde (eerlijk, mild, met een knipoog) naar jezelf. Stel vast: ‘Hoe zit ik erin?’ Ben je te snel uit de startblokken gekomen en loop je nu alweer over? Worstel je of kom je niet echt op gang? Voel je vooral veel 'NEE' of houd je moeizaam alle ballen in de lucht?

Wellicht stond de kleine wil aan het roer in plaats van het zelfbewustzijn. De vlucht voorwaarts in doelen in de buitenwereld. De valse wil waarin je iets wilt uit afwijzing en je 'moet' sporten/ stoppen met roken, drinken en na korte tijd gedesillusioneerd opgeeft. De vechtstand waar je in verzet bent en weg van alles wat je níet wilt. En uiteindelijk komt 'de zwarte hond', de depressie. Hoog tijd voor een 'reset'!

Vraag de weg naar de bron

Herbegin, zoals de Vlamingen zo mooi zeggen, maar tap uit het vaatje van je ziel. Vind eerst en vooral een oriëntatiepunt in jezelf, in het hele krachtenveld van werk/privéleven en het maatschappelijk veld. Je kunt dat doen door het zetten van een jaarthema, iets wat je echt wilt, waarop je je het hele jaar afstemt. In het online-programma 'Leef je jaarthema' begeleid ik je hier in.

Want weten wat je écht wilt, vraagt onderzoek. Januari is sprokkeltijd. Verzamel alles wat er speelt in je innerlijke en uiterlijke leven. Eind januari word je stil, visualiseer de tijdruimte van dit jaar, luister in je hart en vraag: Wat wil er door mij heen geboren worden? Ontvang het jaarthema, je hart geeft het je in! 

Dit is waar je innerlijk aan toe bent. Wat je wilt leren, of een kwaliteit waar je naar verlangt. Dat is in jouw IK nu van het hoogste belang. Als je dat aanneemt als je hoogste orde, schep je orde. Daar stem je je op af en ziet alle andere 'doelen' en issues in dit licht. Dan scharen je voornemen om te sporten, je omzettarget en de aandacht die je aan je geliefden wilt schenken zich onder deze noemer.

Het levende in jou

Een jaarthema werkt heel eenvoudig in de dag dagelijksheid van jouw leven. Stel dat jij ‘zuiverheid’ kiest als jaarthema. Dan toets je in alles wat er gebeurt: wat is NU zuiverheid? Daardoor groei je als schepsel, want je leert in jouw dagelijks leven over zuiverheid. En je komt tot bloei als schepper omdat je handelen allengs van grotere zuiverheid getuigt. Als je wilt, ben je welkom op deze reis in Leef je jaarthema.

Genoeg kennis voor nu! Herpak jezelf, ga voorbij aan je stemmingen, gedachten en je doelstellingen. Als je al een jaarthema koos, beschouw het dan als een werktitel. 
De Winter Dagopening 21-daagse is gericht op jouw ontvankelijkheid, om het tere zaadje van het nieuwe te voeden en beschermen tot aan de lente. 

Voed je ziel en wordt leeg. Vraag de weg naar de bron! Het licht van bewustzijn geeft je jouw jaarthema in. Als hemels vuurwerk uit de wereld van mogelijkheden.  

Header-Marianne Broos- Rik Balder

Menukaart voor 2024

  • In het online-programma Leef jouw jaarthema  reis je in jouw jaarthema door 2024, dat geeft je leven richting en betekenis.  Bij de inzet en oogst van het thema begeleid ik je in een helpdesk. 
  • De Winter Dagopening 21-daagse is gericht op jouw ontvankelijkheid, om het tere zaadje van het nieuwe te laten wortelen, te voeden en beschermen tot aan de lente. 
  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, het Transformatiejaar, start in januari. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids. 
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken.  
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle inspiratie-artikelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *