blue Monday

Blue Monday – Het jaarthema

Als je met goede voornemens aan het nieuwe jaar bent begonnen, is het vaak rond deze tijd hetzelfde (oude) liedje. Zucht. En de dagen zijn grijs, je voelt de druk of de sleur van alles wat 'moet' en daar komen de corona-beperkingen nog bovenop. Deze optelsom vormt de kern van het moderne jaarfeest Blue Monday, de dag waarop je je flink somber of neerslachtig kan voelen. Niks te 'gelukkig nieuwjaar'!

Blue Monday is de neuslanding van de tegennatuurlijke, voorwaartse wil rond Nieuwjaar. De 13 heilige nachten, ingezet op Kerstavond met de komst van de drie wijzen/koningen op 6 januari als sluitstuk, zijn een stille ontvankelijke tijd. In de loop van januari ontkiemt het nieuwe, pril maar krachtig. Het is nu te vroeg. Wat je knallend inzet, eindigt vaak als een nat rotje. Verdraag nu het niet-weten, om straks werkelijk te wéten wat je wilt.

Iets wordt uit het niets geboren

In rust kom je in contact met die diepe wil vanuit je essentie. De tijd na Nieuwjaar is het vaak juist koortsachtig spitsuur van de wil, inclusief allerlei 'weerwil'. Verlangend, maar ook moe van alle corona-beperkingen en frustraties, wil je een stip op de horizon. Je projecteert allerlei voornemens en verwachtingen op het jaar, tegen de klippen van onzekerheid op. De organisatie waar je werkt zet de lijntjes uit. Ook maatschappelijk gaat de voet vol op de gas. 

Het wemelt al gauw van de plannen, intenties, doelstellingen, targets en voornemens. Prima tools om iets van A naar B te brengen, maar jij bent een bezielde mens, geen project of productie. Het enige wat je in januari kan doen, is ruimte maken. Jezelf in orde brengen zodat het 'nieuwe' voor dit jaar, jouw jaarthema, in vruchtbare aarde kan landen. Rumi geeft een heldere routekaart voor dit innerlijke proces.

Sta er niet op daarheen te gaan, 
waar je denkt naar toe te willen gaan. 
Vraag de weg naar de bron. 
Het levende in jou 
zal zich in harmonie verenigen.
RUMI

Waar je denkt naartoe te willen gaan

Zie Blue Monday als een wake-up call voor de echte wil, perfect getimed in de derde week van januari, als je nog keihard volhoudt of gedesillusioneerd opgeeft. Kijk met het Oog van Liefde (eerlijk, mild, met een knipoog).

Stel vast: ‘Hoe zit ik erin?’ Ben je te snel uit de startblokken gekomen en loop je nu alweer over? Worstel je of kom je niet echt op gang? Voel je vooral veel 'NEE' of houd je moeizaam alle ballen in de lucht?  Wellicht stond de kleine- of valse wil aan het roer in plaats van het zelfbewustzijn. 

Herken je het angstige ikkie, de eisende kleuter of de rebellerende puber in jezelf die zegt 'ikke hebbe nu'? De vlucht voorwaarts in doelen in de buitenwereld. De valse wil waarin je iets wilt uit afwijzing en je 'moet' sporten/ stoppen met roken, drinken etc. De vechtstand; in verzet en weg van alles wat je níet wilt. En inderdaad, uiteindelijk komt 'de zwarte hond', de depressie. Hoog tijd voor een 'reset'!

Vraag de weg naar de bron

Herbegin, zoals de Vlamingen zo mooi zeggen, maar tap uit het vaatje van je ziel. Vind eerst en vooral een oriëntatiepunt in jezelf, in het hele krachtenveld van werk/privéleven en het maatschappelijk veld. Weten wat je echt wilt, vraagt onderzoek. Zie januari als sprokkeltijd, verzamel alles wat er speelt in je innerlijke en uiterlijke leven. Wordt dan stil, visualiseer de tijdruimte van dit jaar, luister in je hart en vraag: Wat wil er door mij heen geboren worden? 

Zo werkt het ontvangen van het jaarthema, je hart geeft het je in. Dit is waar je innerlijk aan toe bent. Wat je wilt leren, of een kwaliteit waar je naar verlangt. Dat is in jouw IK nu van het hoogste belang. Als je dat aanneemt als je hoogste orde, schep je orde. Daar stem je je op af en ziet alle andere 'doelen' en issues in dit licht. Dan scharen je voornemen om te sporten, je omzettarget en de aandacht die je aan je geliefden wilt schenken zich onder deze noemer.

Het levende in jou

Een jaarthema werkt heel eenvoudig in de dag dagelijksheid van jouw leven. Stel dat jij ‘zuiverheid’ kiest als jaarthema. Dan toets je in alles wat er gebeurt: wat is NU zuiverheid? Telkens neem je een kort moment om te luisteren wat nu aan de (innerlijke) orde is. Daardoor groei je als schepsel, want je leert enorm veel over zuiverheid, en je bloeit als schepper omdat jouw handelen allengs van grotere zuiverheid getuigt.

Genoeg kennis voor nu! Herpak jezelf, ga voorbij aan je stemmingen, gedachten en je doelstellingen. Kom in je ontvankelijkheid. Voed je ziel en wordt leeg. Vraag de weg naar de bron! Het licht van bewustzijn geeft je jouw jaarthema in. Als hemels vuurwerk uit de wereld van mogelijkheden.  

What's in it for me?

  • Er zijn nog een paar plekken in het online jaartraject Leef je jaarthema! 
  • In het Transformatiejaar dat start in maart, ga je 40 weken op een innerlijke reis, met Marianne als gids. 
  • Kijk in de shop voor de Winter dagopening 7-daagse en de Latifa-meditaties. 
  • Abonneer je op de nieuwsbrief om alle artikelen te ontvangen. 
  • Doe dan de gratis dagopening. of abonneer je op het weekthema..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.