Transformatiejaar 3:2

Midzomer – Passie

Midzomer is de tijd van passie. Passie is je vurige verlangen, enthousiasme, hartstocht. Op de innerlijke weg gaat passie over je bestemming. Het branden in liefde. Passie houdt je wakker, het is je peilstok vanuit je ware natuur. Het leren kennen van je passie is een hartstocht. Een reis in de diepte van je ziel. Liefde leidt je, het hart is je kompas. Ofwel: volg je passie.

Passie is ook hot in de uiterlijke wereld. Leven vanuit je passie is cool, super, mega, amazing. Je bent een topper, talentvol en bijzonder. En de passionele vonken springen ervan af in je relatie. Je koppelt purpose, profit and passion in jouw verdienmodel. Je haalt alles uit het leven. Werk kost je geen energie, maar levert je juist energie op. Ofwel: passie leidt tot succes.

Weet waar het je écht om te doen is

Twee perspectieven op passie, innerlijk en uiterlijk, met elk hun eigen taal. Het lijden, waar het woord passie ooit voor stond, lijkt ouderwets. Misschien ga je helemaal lekker in het leven van jouw passies, innerlijk of uiterlijk. Of doen deze benaderingen van passie je juist lijden, omdat de afstand tot jouw realiteit zo groot is? Zet het lijden om in het transformerende vuur van je verlangen.

De zomertijd nodigt uit tot gepassioneerd, hartstochtelijk en doelbewust leven. Maar dat vraagt een heldere, waarheidlievende inzet. Hoed je voor verleidingen en je eigen zwaktes. Weet waar het jóuw echt om te doen is, waar jouw hartstocht over gaat. De sleutel is vreugde. 

Vreugde als beoefening

Elk mens kan passie, betekenis en vervulling in het dagelijkse leven ervaren. Iedereen kan groeien en creëren. Je hebt het allemaal in je, maar vaak ben je het contact ermee kwijt. Hervind de vreugde door  elke dag te beginnen ... op je meditatiebankje ;).

Doe een dagopening, dat brengt je bij jouw passie. In de oefening in zelfherinnering doe je dat in drie stappen. Eerst activeer je jouw lichaam, zodat je de levensstroom voelt. Dan richt je je op je adem, open je je voor geest. Als derde stap noem je jouw naam, als een zielsklank. Wat een vreugde!

Zo sta je zelfbewust op je rode stip, klaar om de dag te ontvangen. Je luistert naar je hart in twee eenvoudige vragen: Wat heb ik nodig als schepsel, wat heb ik te geven als schepper? Die twee kwaliteiten zijn de oevers van de dag. Daar ligt jouw focus, zo ontvang jij de gebeurtenissen. 

In de avond doe je een dagsluiting.  Je oogst je intenties van de dagopening, destilleert uit de hele dag twee parels van vreugde. Iets wat jou heeft geraakt of vervuld in wat je nodig had. Iets waarin jij hebt kunnen dienen als schepper. Wow! Dat is het avontuur van jóuw leven aangaan. 

Het hart bereidt
een pan met voedsel 
voor je.

Heb geduld
tot het kookt.

RUMI

Dat wat je zoekt, ben je al!

De zomertijd is de goede periode om in jezelf alle krachten te verzamelen. De kiemen van het nieuwe zijn geworteld in de lente. Wat eigen is aan jou kan uitlopen, bloeien en vrucht dragen. De energie is op haar hoogtepunt. Kies zelfbewust waar je écht voor wilt gaan. Neem de zomer om te rijpen.

Zoek het niet buiten je, ontdek wat je hart voor je bereidt. Blijf in de kookpot ook als het warm wordt. Blaas het innerlijk vuur aan, onder je concrete bezigheden. Pure hartstocht die je in jouw werk en relaties legt: iets zó willen. Met je hele hart willen, puur uit liefde.  

Niet omdat je roekeloos, zelfzuchtig of wereldvreemd bent. Maar omdat je diep verbonden bent met jouw vuur. Omdat je tot jezelf en de ander wilt doordringen. Omdat iets jou roept en jij je overgeeft aan de bedoeling die jouw leven heeft. For better and for worse.

Wat de rups het einde noemt ... 

Heb geduld! Vaak spring je uit de pan als het heet wordt. Je haakt af en alles blijft bij het oude. Je komt niet verder dan een DO-RE-MI-tje. Je bent de rups die geïsoleerd, klein en ingesponnen in een krappe ruimte blijft. Je durft de sprong naar het hart, de FA, niet te maken. 

De rups wijt het aan de omstandigheden of legt het bij de ander in verwijten. Er is geen vertrouwen, laat staan overgave. Je blijft krampachtig vasthouden aan iets wat voorbij is, aan je gelijk, aan je bezit, aan je succes of slachtofferschap, aan een oud beeld of onhaalbaar ideaal.

En dan keren de kansen zich. De levensstroom blokkeert wat zich uit in lichamelijke klachten, je wordt mat en depressief of verliest je in grofkorrelige emoties. Passie slaat om in furie, je wordt verteerd of jouw vuur dooft uit. Dat is de dood in de (kook)pot. 

Noemt de meester de vlinder

In het Transformatiejaar werk ik met het zinnetje van Rumi: Wat de rups het einde noemt, noemt de meester de vlinder. De vlinder is jouw essentie, je ziel. Het is de (levens)leerling die de metamorfose van rups naar vlinder kan doormaken. Het klassieke 'sterven voor je sterft' aan wat niet waarachtig is.  

Beleef vreugde deze zomer, kom vol in de hartskwaliteit van de FA. Herinner je de vlinder die in elke rupserigheid schuilt, of die nu innerlijk of uiterlijk is. Laat Midzomer en het St-Jansfeest op 24 juni je passie ontvlammen. Kies wat eigen is aan jou. Elke dag weer. Waag de sprong over het vuur! 

What's in it for me? 

  • Waag de sprong. Ga voor het 'grote werk'! In jaar 1, het Transformatiejaar, leer je hoe je jouw bewustzijn kennen en je passies bemeesteren.  Het 40-weeks transformatieprogramma start in september. Het tweede jaar is  Je bent zelf het instrument. Maak een belafspraak als je verlangen voelt om 40 weken op reis te gaan, 1 op 1  met mij als gids.  
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties. Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle inspiratie-artikelen.

Marianne Broos | BROOS Levenskunstwerk | juni 2023

2 gedachten over “Midzomer – Passie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *