St. Maarten – Het goede geven

Wat is ‘het goede geven’? Die vraag brandt al jaren in mij als schepsel en schepper. Doorleefd meesterschap waar ik al decennia lang in ontdek en leer, inclusief de kleerscheuren van twee burn-outs. Inderdaad: twee keer.

Dat zou mij niet mogen (hebben) gebeuren in mijn vak, kreeg ik vaak als reactie. Ik denk: juist wel. Mijn brandende vraag over 'het goede geven' is een waardig levensthema en brengt me bij de kern van bewuste dienstbaarheid.

Kies voor het geven van je talent 

Je ware dienstbaarheid en doorleefd meesterschap vloeien voort uit het, telkens weer, doorleven en omzetten van je levensthema's. De les die ik in de burn-outs leerde over ‘het goede geven’ is: kiezen en delen.

De eerste burn-out overwon ik door mijn talent te ontdekken en te leren dát te gaan geven. Kies voor het geven van je licht. Verlies niet langer bakken energie aan iets geven wat je niet in huis hebt. Ga voor jouw talent. Dat werkte bij mij 15 jaar lang goed. Ik leerde het trainersvak en groeide als kool in mijn talent ‘bezielen’.

Toch nekte een sluipende schaduwkracht mij in mijn talentspoor en leidde tot burn-out nummer twee. Zijnde een reddersdingetje waarin ik een bizarre bereidheid had en me totaal uitputte in verwoede pogingen ‘de zaak’ te redden. Beiden gingen tegelijkertijd failliet, de tent en mijn gezondheid.

In de brokstukken kreeg ik zicht op een oude innerlijke programmering: ‘ik moet het goed houden’. Dat motief dreef en verteerde me , het was letterlijk een beweeg-reden vanuit de schaduwwereld. 

Wanneer je de dingen van harte doet
voel je een stroom in je vloeien - de vreugde.
Wanneer wat je doet uit andere bereiken stamt,
verdwijnt dat gevoel.  
Sta er niet op daarheen te gaan
Waar je meent naartoe te willen gaan.
Vraag de weg naar de bron.
Het levende in jou zal zich in harmonie verenigen.
RUMI

Ken je schaduwmotief

Wat is in jou het zinnetje of de programmering, waardoor je simpelweg teveel (van het goede) geeft? Of waardoor je op de verkeerde manier gaat geven? Herken jij in jezelf ook zo’n destructief ‘geefmechanisme’ wat heel urgent voelt? Waarbij al jouw inspanning en loyaliteit nooit genoeg is en waarin je je verliest in de ander of de situatie? Almaar harder werkt, doordraaft en te perfectionistisch bent?

Goed om je daarvan bewust te worden, zodat je dit monster kan gaan temmen. Best nog een pittig klusje trouwens, want een schaduwmotief is hardnekkig omdat het ooit een effectieve overlevingsstrategie was.

Het lijkt je ook veel op te leveren: succes, erkenning, geld, het gevoel onmisbaar te zijn of je (stiekem) superieur voelen. Maar de prijs is hoog. Je verliest jezelf compleet omdat je geïdentificeerd bent met je werk of taak. Bovendien raak je uitgeput: dat kan toch niet ‘goed’ zijn?

Het goede geven van St. Maarten

De legende van St. Maarten, wiens naamdag valt op 11 november, leert ons wijze lessen over het goede geven. Martinus, een Romeinse soldaat, ontmoette onverwachts een bedelaar voor de poorten van Amiens. Het was bijna donker en bitter koud. Martinus zag de koukleumende, bedelende man en aarzelde geen moment. Spontaan sneed hij met zijn zwaard zijn grote, kostbare mantel in tweeën en gaf de bedelaar de helft. En hij reed verder.

Ter herinnering aan dit verhaal is de traditie ontstaan van het St.-Maartenfeest, waarbij vroeger de armen op 11 november graan kregen uit de volle schuren van rijke boeren, en nu kinderen met lampionnen hun liedjes zingen langs de deuren en wat lekkers krijgen. 

Hit and run

Wat leert de legende van St.-Maarten over geven? Dat het goede geven niet betekent álles geven, maar delen. Iets van de overvloed die jij hebt, wegschenken aan een ander. De energie van het goede geven is 'hit and run'. Een 1-2-3-tje.

De ander raakt je in zijn of haar nood: #1. Je krijgt een ingeving: #2. Je handelt zonder enige aarzeling, bezwaren of gedoe.  #3 En je bent weg. Martinus klieft spontaan zijn mantel door en rijdt door, puur afgaand op één moment van contact en de heldere impuls die hij kreeg.

Dat is het goede geven: zuiver, afgestemd en precies in de juist maat. Want met elk een halve mantel, wordt ieders waarde en behoefte gerespecteerd. Het is geven vanuit 'wat je kunt missen', vanuit je overvloed, zonder roofbouw op jezelf te plegen. 

Zelfzorg op 1

Ga voor je talent, maar waak ervoor dat jouw vuurtje brandend blijft, zoals in de lampionnen met St. Maarten. Zorg goed voor jezelf en houdt maat. Anders ontaardt het geven, vroeg of laat.

Niet alleen raak je als gever uitgeput. Je vervalt op een dag ook onherroepelijk in wrok of boosheid: je voelt je gebruikt, zielig of veronachtzaamd. Of je wordt ziek. Dit zijn signalen dat je niet goed voor jezelf zorgt of onvoldoende rust neemt.  

Take care! Wees eerlijk. Onderzoek ook of je niet vanuit jouw schaduwmotief geeft, of je niet meer geeft dan je hebt of dat je geeft om (stiekem) te krijgen. Foute boel!

Kies en deel vanuit jouw overvloed

Weet wat je te geven hebt en wat jou gegeven is. Juist als je een groot hart hebt, veel (mantel) zorg geeft of gemakkelijk in de redderstand schiet. Kies! Voel bij elke situatie loepzuiver aan wat NU ‘het goede geven’ is.  

Welk appèl doet deze nood specifiek op mijn talent? Wat kan ik betekenen vanuit mijn overvloed? En dan het delen: wat heb ik echt te bieden, zonder mezelf weg te geven? Ik zet sinds mijn burn-out eenvoudigweg de tijd. Echt altijd. Daarin geef ik de volle 100% van mijn goede geven. 

Geef je zelfbewustzijn de regie, die kent jouw maat. Die waarschuwt je, als je doorslaat of als er bij de ander geen ontvangst (meer) is. Die begrenst vriendelijk doch beslist als een ontvanger je overmatig aftapt, overstelpt of leegzuigt.

Neem als gever zelf verantwoording. Schenk in jouw maat en voorkom dat je een dood vogeltje wordt. Na gedane arbeid ga je blijmoedig ‘aan de oplader’ zoals een vriendin dat noemt. Rust, powernaps, sporten en dingen doen die je voeden.

Leer 'het goede geven' te ontvangen 

Wat als jij de ‘bedelaar’ bent, die hulp behoeft? Pfffffff... zelf ziek, kwetsbaar en afhankelijk zijn: dat was confronterend en leerzaam. In 'het goede geven’ van anderen ontvangen, leer je hoe nauw het luistert.

Je voelt feilloos aan of het geven ruimhartig is of dat het vanuit iemands schaduwmotief komt, hoe ‘goed bedoeld’ ook. Of het je bekrachtigt in jouw waarde of je juist kleiner maakt. Verwijt de ander niets, maar trek er je lessen uit. 

Dat je nu noodgedwongen in de positie van ontvanger bent, is straks als jij weer kan geven goud waard. Leer, als de nood bij jou hoog is, om een goede ontvanger te zijn. Kies en deel. Kies bewust de positie van 'ontvanger'.

Wees behoeftig in je volle waardigheid, ben zo concreet mogelijk over wat je nodig hebt. Deel jouw pure pijn, eenzaamheid en angst onversneden. Dat brengt de overvloed van de ander op gang, zodat die als een St. Maarten tot een spontane, vrijgevige daad komt. 

Vraag de weg naar de bron

Vind je eigen weg in jouw bewuste dienstbaarheid door te kiezen en te delen, waarbij het gedicht van Rumi je een geweldige leidraad geeft. Kies! Doe de dingen van harte, of doe ze niet. Stem je af op bron in je dienstbaarheid, zodat het lévende in jou zich verenigt en de juiste afnemers zich aandienen. Vreugde is de toetssteen en valt je ten deel. 

Whats' in it for me?

  • In de Levenskunstwerk Academie maak je jouw leven tot jouw leerschool als schepsel en schepper. Het eerste jaar, is het Transformatiejaar. Het tweede jaar heet Je bent zelf het instrument.  Maak een belafspraak als je het verlangen voelt om 40 weken deze innerlijke reis te maken met mij als gids.  
  • Kijk in de shop voor Dagopening 7-daagse van het seizoen en de Latifa-meditaties.
  • Doe de gratis dagopening om kennis te maken. 
  • Abonneer je gratis op het weekthema om elke zondag om 12.00 uur een nieuw citaat van Rumi te ontvangen evenals alle artikelen.

Marianne Broos | BROOS Levenskunstwerk | november 2023

4 gedachten over “St. Maarten – Het goede geven”

  1. Mooie en heldere column, Marianne. En het is voor mij ook zo herkenbaar om op de verkeerde manier te geven: niet delen van mijn overvloed, maar weggeven en mijzelf vrijwel compleet verliezen en uitkomen bij burn-out. In mijn geval gelukkig tot op het randje van… Maar toch. Dank voor het prachtige en wijze gedicht van Rumi en voor deze kijk op St. Maarten. Zo had ik hem nog nooit bekeken. Nu de weg naar de bron nog vinden.

  2. Graag sluit ik mij aan bij enkele vorige reacties Marianne. Uitgebreid heb ik twee keer je stuk over ‘Het goede geven’ en jouw uitleg daarbij over St. Maarten gelezen! Wát een herkenning op verschillende manieren zeg!

    Van nature ben ik een echte ‘water schenker ‘, een ‘geboren gever van zorg’! Op welke manier dan ook! Sinds 14 oktober jl. lig ik zelf in de “kreukels” met een verbrijzelde elleboog en knie zodat ik nu eerst aan mijn hele linkerzij moet herstellen en na 9 december hoor, wat en hoe ik mag gaan belasten… Zoals jij schreef: ik ben nú zélf de ontvanger… Pff, dát vind ik enorm lastig…zó afhankelijk te zijn, de onmacht voelen en bijna alles nu te moeten vragen … De tijd heelt en leert…dus er is op dit moment fysiek en mentaal ‘werk’ !
    Nogmaals dank voor jóuw woorden Marianne!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *